Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful poliției japoneze demisionează, la peste o lună de la moartea lui Shinzo Abe

Șeful poliției din Japonia și-a dat demisia după ce a recunoscut că a eșuat să-l protejeze pe fostul premier Shinzo Abe. Decizia vine după ce instituția pe care o conduce a întocmit un raport care a arătat că au existat breșe în sistemul de securitate, nu au fost evaluate riscurile, iar acest lucru i-a permis atacatorului să-l împuște din spate.

Legăturile cu Biserica Unificării

Itaru Nakamura a declarat la Tokyo că și-a înaintat demisia Comisiei Naționale pentru Siguranță Publică. Fostul șef al poliției nu a precizat când va fi oficializată demisia sa. Presa japoneză a relatat că se așteaptă ca demisia sa să fie aprobată la ședința de vineri a Cabinetului.

Shinzo Abe a fost asasinat pe 8 iulie, în timp ce ținea un discurs electoral. Ucigașul a fost arestat la fața locului și este în cursul unei evaluări psihiatrice, până la sfârșitul lunii noiembrie. Acesta a spus poliției că l-a vizat pe Abe din cauza presupusei legături cu Biserica Unificării, pe care atacatorul o ura.

Începând cu anii 1980, biserica s-a confruntat cu acuzații de recrutare problematică și de vânzări religioase în Japonia, iar legăturile bisericești ale partidului de guvernământ au făcut ca ratingurile de susținere a cabinetului premierului Fumio Kishida să scadă în picaj chiar și după recenta remaniere a acestuia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE