Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Asasinarea lui Shinzo Abe: Xi Jinping transmite condoleanţe Japoniei

Preşedintele chinez i-a transmis sâmbătă un mesaj de condoleanţe premierului japonez Fumio Kishida după asasinarea, vineri, a fostului prim-ministru nipon Shinzo Abe, informează media de stat, potrivit Agerpres

„În numele guvernului şi al poporului chinez, precum şi al său personal, Xi Jinping a transmis profunde condoleanţe după decesul prematur al fostului premier Shinzo Abe", informează televiziunea publică chineză CCTV, adăugând că preşedintele Xi este „profund întristat de acest deces neaşteptat".

Cei doi lideri au avut o relaţie stabilă, dar glacială. Shinzo Abe, la putere în 2006, apoi între 2012 şi 2020, a încercat să strângă legăturile cu Beijingul în aceşti ultimi ani, în pofida reproşurilor istorice între rivali regionali şi unui diferend interminabil privind un lanţ de insule revendicat de cele două ţări în Marea Chinei de Est.

Cei doi lideri au avut o relație stabilă, dar glacială

După ce a demisionat în 2020 din motive de sănătate, Shinzo Abe a devenit un susţinător ardent al Taiwanului şi a făcut apel la SUA şi Japonia să-i vină în apărare în caz de invazie militară a Beijingului.

Condoleanţele lui Xi Jinping pentru asasinarea fostului prim-ministru, la un miting electoral de vineri în oraşul japonez Nara, vin la multă vreme după cele ale celor mai mulţi lideri mondiali, notează France Presse.

Shinzo Abe este profund impopular în China, în special din cauza vizitelor sale repetate la sanctuarul Yasukuni de la Tokyo, un memorial controversat dedicat japonezilor care au murit în luptă, dar perceput în ţările vecine Japoniei ca un loc de glorificare a trecutului imperialist nipon. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE