Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacțiile marilor lideri politici, după asasinarea fostului premier Shinzo Abe

Klaus Iohannis și alți lideri politici ai lumii au transmis mesaje de condoleanțe și susținere pentru familia fostului premier Shinzo Abe, asasinat vineri, după ce a fost împușcat în timpul unui eveniment electoral.

Președintele României spune că acesta a fost un apărător puternic al democraţiei şi al multilateralismului şi, de asemenea, un prieten adevărat.

”Sincere condoleanţe familiei fostului prim-ministru Abe Shinzo şi poporului japonez pentru această pierdere tragică. A fost un apărător puternic al democraţiei şi al multilateralismului şi, de asemenea, un prieten adevărat!”, se arată în mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Totodată, președintele columbian Ivan Duque și-a exprimat regretul profund în numele tuturor columbienilor. Acesta a transmis pe Twitter: „Ne vom aminti întotdeauna de el ca de un lider foarte apropiat de Columbia. Suntem solidari cu familia sa și poporul japonez”.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat într-o postare pe Twitter că a fost „uimit și profund întristat” de moartea lui Abe, spunând că Germania va „stă aproape de Japonia”.

Liderii Israelului au transmis și ei mesaje de solidaritate. Premierul Yair Lapid l-a catalogat pe Abe drept „unul dintre cei mai importanți lideri ai Japoniei moderne și un adevărat prieten al Israelului”. Președintele Israelului Isaac Herzog a lansat, de asemenea, o declarație, spunând că este „îngrozit de uciderea șocantă a lui Shinzo Abe, unul dintre cei mai eminenți lideri ai Japoniei în vremurile moderne”.

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-Wen, a transmis printr-un comunicat al cabinetului său: "Nu doar comunitatea internaţională a pierdut un lider important, ci şi Taiwanul a pierdut un prieten important şi apropiat. Atât Taiwanul, cât şi Japonia sunt ţări democratice, cu stat de drept, iar guvernul nostru condamnă sever acţiunile violente şi ilegale".

Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a comunicat, de asemenea oficial, "condoleanţe familiilor îndoliate şi poporului japonez, care a pierdut prim-ministrul cu cel mai lung mandat şi un politician respectat în istoria constituţională a Japoniei". Liderul de la Seul a adăugat că atentatul este "un act criminal de neiertat".

Premierul britanic Boris Johnson a preluat pe Twitter "ştiri incredibil de triste despre Shinzo Abe" şi a apreciat că "mulţi îşi vor reaminti rolul de lider global al acestuia în vremuri lipsite de repere". "Gândurile mele sunt alături de familia şi prietenii săi şi de poporul japonez. Regatul Unit este alături de voi în acest moment întunecat şi trist", a mai scris prim-ministrul britanic.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter că ”Japonia a pierdut un mare prim-ministru, care şi-a dedicat viaţa ţării sale şi a acţionat în vederea echilibrului lumii”, iar Ministerul de Externe francez a exprimat solidaritatea deplină cu Japonia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE