Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina a atacat cu rachete sediul flotei ruse din Marea Neagră, de la Sevastopol. Anunțul a venit chiar de la guvernatorul regiunii anexată ilegal de Rusia în 2014.

"Inamicul a efectuat un atac cu rachetă asupra cartierului general al flotei", a scris pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova, Mihail Razvojaiev. El a mai spus că un bilanţ al victimelor potenţiale "este în curs de stabilire" şi că fragmente au căzut lângă un teatru din apropiere, potrivit Agerpres.

Cartierul general al flotei ruse anunță că un militar rus este dat dispărut după atacul cu rachete.

Imaginile de pe rețelele de socializare arată nori mari de fum despre care se crede că provin din portul Sevastopol. Serviciile de urgență au fost trimise la locul atacului și nu există informații despre victime.

Guvernatorul i-a avertizat pe locuitorii orașului că un alt atac este posibil și i-a îndemnat să nu părăsească clădirile și să nu meargă în centrul orașului.

"Un nou atac este posibil. Nu veniţi în centrul oraşului, rămâneţi în interiorul clădirilor. Pentru cei care se află în apropierea cartierului general al flotei, în cazul activării sirenelor, mergeţi în adăposturi!", a scris pe Telegram Mihail Razvojaiev.

"Promitem că vor fi mai multe"

La câteva ore după acest atac, un responsabil rus a anunţat că peninsula Crimeea anexată de Rusia a fost afectată şi de un atac cibernetic fără precedent. "Atac cibernetic fără precedent împotriva furnizorilor de acces internet din Crimeea. Remediem în prezent penele de internet în peninsulă", a afirmat pe Telegram un oficial prorus din Crimeea, Oleg Kriuciko, fără a spune dacă acest atac informatic ar avea vreo legătură cu atacul cu rachete asupra cartierului general al Flotei ruse a Mării Negre.

De partea sa, armata ucraineană a revendicat o "lovitură reuşită" asupra cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră, în timp ce comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, i-a lăudat public pe piloţii avioanelor ucrainene care au lansat rachetele în această operaţiune.

"Promitem că vor fi mai multe", a adăugat acelaşi comandant, după ce în ultima vreme obiective militare ruseşti din peninsula Crimeea au fost atacate aproape zilnic de armata ucraineană cu rachete şi drone aeriene sau de suprafaţă. Ucraina a folosit în aceste atacuri rachete franco-britanice Storm Shadow/Scalp, lansate de avioanele Sukhoi SU-24, şi rachete antinavă Neptun produse în Ucraina şi adaptate pentru lovirea ţintelor terestre.

Rusia susţine că reuşeşte să doboare majoritatea acestor rachete şi să neutralizeze cu mijloacele de război electronic sau tot prin lovire dronele, dar unele îşi ating totuşi ţinta.

Traficul pe podul Kerci a fost blocat

De asemenea, traficul pe podul peste Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a fost blocat, iar transportul maritim de pasageri a fost şi el suspendat, anunţă media ucrainene, între postul tv Kanal 24.

Anterior, agenţia de presă Unian a transmis că în cursul dimineţii ocupanţii ruşi din Crimeea au folosit perdele de fum pentru a învălui zona în care se află Podul Kerci.

Atacul din Sevastopol a avenit la o zi după ce rachetele și artileria rusă au lovit orașe din Ucraina, ucigând cel puțin cinci persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE