Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretarul general al ONU acuză Israelul de distrugere în masă în Fâșia Gaza. Peste 25.000 de persoane, ucise

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a acuzat Israelul că ucide civili palestinieni din Fâșia Gaza, în condițiile în care peste 25.000 de oameni au murit în conflictul purtat de mai mult de trei luni, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.

"Operațiunile militare ale Israelului au răspândit distrugeri în masă și au provocat moartea civililor la un nivel fără precedent în timpul mandatului meu de secretar general", a afirmat Guterres la deschiderea unui summit al G77+China în Kampala, capitala Ugandei.

"Acest lucru este sfâșietor și absolut inacceptabil. Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a preveni declanșarea conflictelor în întreaga regiune”, a adăugat secretarul general al ONU, potrivit sursei citate.

Reacția lui Guterres vine în contextul în care autoritățile sanitare din Fâșia Gaza, controlate de gruparea Hamas, au anunțat că peste 25.000 de palestinieni au murit în urma bombardamentelor israeliene, de la declanșarea conflictului, pe 7 octombrie 2023.

De altfel, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a catalogat drept total inacceptabil refuzul de accepta soluția celor două state pentru israelieni și palestinieni. Guterres consideră că că negarea dreptului palestinienilor la un stat "ar prelungi la nesfârșit un conflict care a devenit o amenințare majoră la adresa păcii și securității globale".

Războiul Israel - Hamas. Peste 25.000 de persoane, ucise în conflictul armat ce durează de mai mult de trei luni

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, organizație controlată de gruparea Hamas, a anunțat că peste 25.000 de palestinieni au murit în urma conflictul care e purtat de peste trei luni.

În ultimele 24 de ore, cel puțin 178 de cadavre au fost aduse la spitalele din Gaza, unde au ajuns și aproape 300 de răniți, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf al-Qidra.

Femeile și copiii sunt principalele victime în războiul dintre Israel și Hamas, potrivit ONU.

Războiul a fost declanșat de atacul surprinzător, lasat de Hamas în Israel la 7 octombrie, în care membrii grupării palestiniene au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și au capturat aproximativ 250 de persoane, inclusiv bărbați, femei și copii.

Israelul a răspuns cu o campanie aeriană de trei săptămâni și apoi cu o invazie terestră în nordul Gaza, care a distrus cartiere întregi. Operațiunile terestre se concentrează acum asupra orașului Khan Younis din sud și asupra taberelor de refugiați din centrul Gaza, care datează din timpul războiului din 1948, care a dus la crearea Israelului, notează The Associated Press.

Peste 80% din palestinienii din Fâșia Gaza și-au părăsit locuințele

Aproximativ 85% din populația din Gaza și-a părăsit locuințele, iar sute de mii de oameni s-au refugiat în adăposturile și taberele administrate de ONU în zona de sud a enclavei palestiniene. Oficialii ONU spun că 25% din populația de 2,3 milioane de locuitori din Gaza moare de foame, în condițiile în care ajutorul umanitar intră doar în cantități mici din cauza luptelor și a restricțiilor israeliene.

Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că 25.105 palestinieni au fost uciși în teritoriu de la 7 octombrie, iar alți 62.681 au fost răniți. Oficialii palestinieni susțin că multe victime sunt îngropate sub dărâmături în urma bombardamentelor israeliene sau în zone în care medicii nu pot ajunge la ele.

Potrivit sursei citate, autoritățile sanitare din Gaza nu fac diferența, la momentul publicării bilanțului, între civili și luptători Hamas, dar precizează că aproximativ 75% dintre persoanele ucise sunt femei și minori.

De cealaltă parte, Armata israeliană afirmă că a ucis aproximativ 9.000 de militanți, fără a furniza dovezi, și atribuie bilanțul ridicat al morților din rândul civililor Hamas, deoarece luptă în cartiere dens populate..

IDF afirmă că 195 militari israelieni au fost uciși de la începutul ofensivei din Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua ofensiva militară până când gruparea Hamas va fi anihilată, iar toți ostaticii vor fi eliberați.

Aproape jumătate dintre prizonieri au fost eliberați în timpul unei încetări a focului de o săptămână, în noiembrie, în schimbul eliberării a zeci de palestinieni încarcerați de Israel. Israelul afirmă că aproximativ 130 de persoane au rămas în captivitate, dar se crede că doar aproximativ 100 sunt încă în viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE