Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele FIFA cere toleranță zero pentru rasism și o nouă regulă: 0-3 "la masa verde", direct, fără cele trei etape intermediare

Președintele FIFA, Gianni Infantino, vrea introducerea unei legi dure pentru rasismul pe stadioanele de fotbal. Șeful forului mondial crede că s-a umplut paharul și cere modificarea regulamentului după evenimentele din ultimele zile, cele de la meciurile Sheffield Wednesday - Coventry și Udinese - Milan.

El vrea ca echipa ai cărei fani sunt vinovați să piardă direct cu 0-3 "la masa verde". Regulamentul FIFA prevede și acum pierderea meciului "la masa verde", însă doar după parcurgerea procedurii în trei pași, în caz de evenimente rasiste sau xenofobe. Infantino vrea eliminarea acestor pași.

Gianni Infantino vrea ca echipele ai căror fani sunt vinovați de rasism să piardă cu 0-3

"Pe lângă procedura în trei pași, trebuie să implementăm o pierdere automată pentru echipa ai cărei suporteri sunt vinovați de acte de rasism și au determinat abandonarea meciului, precum și pentru stadioanele din întreaga lume, cu interdicții și acuzații în penal pentru rasiști. FIFA și fotbalul își arată deplina solidaritate față de victimele rasismului și oricărei forme de discriminare. O dată pentru totdeauna: Nu rasismului! Nu oricărei forme de discriminare!

Evenimentele care au avut loc sâmbătă, la Udine și Sheffield, sunt total dezgustătoare și complet inacceptabile. Jucătorii afectați de evenimentele de sâmbătă au sprijinul meu necondiționat. Avem nevoie ca toți factorii interesați și relevanți să ia măsuri, începând cu educația în școli, pentru ca generațiile viitoare să înțeleagă că acest lucru nu face parte din fotbal sau din societate", a preicizat Gianni Infantino, într-o postare FIFA pe X.

Ce prevede procedura în trei pași

1. Dacă arbitrul observă o manifestare rasistă sau xenofobă, sau dacă este atenționat în legatură cu o astfel de situație de către arbitrul de rezervă, el întrerupe meciul și solicită un anunț, la stația stadionului, sub formă de avertisment.

2. Dacă incidentele continuă după reluarea jocului, arbitrul îl suspendă "pentru o perioadă de timp rezonabilă" și cere echipelor să intre la vestiare, iar apoi se mai face un anunț către spectator.

3. Dacă nici în acest caz nu încetează comportamentul, arbitrul oprește definitiv partida. Delegatul UEFA îl ajută pe arbitru, prin intermediul celui de-al patrulea arbitru, să stabilească dacă a încetat sau nu comportamentul respectiv, iar acea decizie de oprire definitivă se ia doar după ce s-au aplicat toate măsurile prevăzute și a fost evaluat impactul renuntării la meci asupra siguranței jucătorilor și publicului. "Doar într-un caz excepțional sau în împrejurări sau condiții excepționale, sancțiunea este 0-3", potrivit unei prevederi a Codului disciplinar FIFA.

Două cazuri de rasism în fotbal în ultimele două zile

În ultimele zile, au existat două scandaluri privind rasismul pe terenurile de fotbal, pe care Gianni Infantino le-a numit "total oribile".

În Anglia, s-a întâmplat la meciul Sheffield Wednesday - Coventry (scor1-2), din liga secundă, când mijlocașul gazdelor, Kasey Palmer, a fost insultat de către unii spectatori, care au imitat gesturi și sunete de maimuță.

În Italia, a fost scandal la partida Udinese - AC Milan (scor 2-3), când portarul milanez Mike Maignan chiar a părăsit terenul și a fost urmat și de colegi, după ce spectatorii l-au insultat rasial. El a revenit de la vestiare după aproximativ patru minute.

Au existat mai multe cazuri și în România, iar cel mai important a fost pe 29 ianuarie 2023, la partida Sepsi - U Craiova 1948. Arbitrul Andrei Chivulete a decis să întrerupă meciul din cauza scandărilor xenofobe.

Centralul a trimis jucătorii la cabine pentru 10 minute, urmând ca partida să fie reluată doar dacă spectatorii vor înceta cu acele scandări. După pauza de 10 minute, jocul a fost reluat, însă fanii au continuat cu scandările. La doar câteva zeci de secunde de la reluare, Chivulete a decis suspendarea definitivă a jocului. A urmat un adevărat scandal privind omologarea cu 0-3 a rezultatului sau rejucarea partidei din minutul în care se afla la acel moment, 26. În cele din urmă, s-a decis rejucarea, dar fără spectatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE