Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Austria și Germania, în topul țărilor europene care discriminează

Jumătate dintre persoanele de culoare din Europa sunt victime ale discriminării. Este rezultatul unui nou raport care a evidențiat nivelurile "rușinoase" ale rasismului, comparând țările din întreaga regiune.

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) a constatat că persoanele de origine africană se confruntă în mod obișnuit cu discriminarea rasială, hărțuirea și violența în toate aspectele vieții lor, indiferent unde trăiesc, scrie euronews.com.

"Imaginați-vă că aplicați pentru locuri de muncă, dar nu primiți niciodată răspuns. Imaginați-vă că sunteți în căutarea unei case pentru familia dumneavoastră, dar nu aveți niciodată succes. Imaginați-vă că sunteți hărțuit sau supus unor violențe care vă lasă profund traumatizat. Aceasta este realitatea pentru mulți oameni din UE în prezent, doar din cauza culorii pielii lor", a scris directorul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), Michael O'Flaherty, în raport.

FRA a constatat că aproape jumătate dintre persoanele de culoare din UE au fost victime ale discriminării - o creștere față de ultimul raport din 2018. Cu toate acestea, a adăugat că o mare parte din acțiunile rasiste nu sunt vizibile și rămân nedetectate.

Aproximativ 6.750 de persoane de culoare au fost intervievate în 13 state membre, printre care Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia.

Unele dintre cele mai proaste rezultate au fost înregistrate în Austria și Germania, unde partidele de extremă dreapta sunt în creștere în sondaje, deși rasismul a fost "omniprezent și necruțător" în tot blocul comunitar. Aproximativ două treimi dintre persoanele de culoare din Austria (67%) și Germania (65%) au declarat că s-au confruntat cu discriminare în ultimele 12 luni.

Țările cu cele mai bune rezultate

Portugalia și Polonia au fost țările cu rezultatele cele mai bune: 17% și 19% dintre respondenți care s-au confruntat cu discriminare pe baza rasei sau a etniei lor, potrivit FRA.

"Permiteți-ne să spunem încă o dată: rasismul nu are loc în Europa. A fi confruntat cu adevărata amploare a rasismului este atât șocant, cât și rușinos. Aceste constatări ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru a acționa în ceea ce privește egalitatea și incluziunea persoanelor de origine africană", a scris O'Flaherty.

FRA a constatat că experiențele de rasism au crescut în majoritatea țărilor europene între 2016 și 2022.

Austria și Germania au înregistrat cele mai mari creșteri, sărind de la 42% la 64% și, respectiv, 33% la 64%. În Germania, rasismul aproape s-a dublat.

În Franța, Luxemburg și Portugalia, persoanele de culoare au raportat mai puțin rasism.

Impactul în viețile oamenilor

FRA a arătat că rasismul are un impact omniprezent asupra vieții de zi cu zi a oamenilor. Unul din patru respondenți (23%) a declarat că a fost împiedicat să închirieze o proprietate din cauza originii sale rasiale sau etnice.

Un sfert (23%) au declarat că au fost făcute comentarii jignitoare sau amenințătoare la adresa copilului lor. Aproape doi din cinci părinți din Irlanda (39%), Germania, Finlanda (ambele 38%) și Austria (37%) au raportat acest lucru.

În UE, una din patru persoane de culoare a fost oprită de polițiști în ultimii cinci ani, iar aproximativ jumătate dintre cei intervievați au considerat că acest lucru a fost cauzat de originile rasiale.

Potrivit FRA, tinerii de origine africană au fost de trei ori mai predispuși să părăsească timpuriu sistemul de învățământ, în comparație cu restul populației.

Între timp, aproape o treime dintre aceștia lucrau în "ocupații elementare" (32%) și cu contracte temporare (30%) - această ultimă cifră este, de asemenea, de trei ori mai mare decât cea a populației generale.

FRA a arătat că persoanele de culoare erau supracalificate pentru locurile lor de muncă. Mai mult de o treime (35%) dintre respondenții cu calificări de nivel universitar au fost găsiți în ocupații cu calificare redusă sau medie - comparativ cu 21% pentru populația generală.

"Vocile oamenilor rămân neauzite"

Cu toate acestea, autorii raportului au avertizat că o mare parte a rasismului "rămâne invizibilă".

"Incidentele de discriminare rasială, hărțuire și violență rasistă deseori nu sunt raportate, refuzând victimelor sprijinul pe care au dreptul legal de a-l primi din partea instituțiilor menite să le protejeze. Vocile oamenilor rămân neauzite", a scris directorul O'Flaherty.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE