Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Riikka Purra, lidera extremei drepte din Finlanda, și-a cerut scuze pentru remarcile rasiste și violente

Lidera extremei drepte din Guvernul Finlandei, Riikka Purra, și-a cerut scuze pentru niște postări mai vechi care au fost considerate șocante și au provocat multă nervozitate. Astfel, guvernul a fost nevoit să emită o declarație prin care să-și ceară scuze și să-și reafirme susținerea puternică în ceea ce privește drepturile omului și egalitățile sociale, iar Riikka Purra a comentat și ea pe marginea celor întâmplate, după ce presiunile asupra sa au crescut.

Aceasta susține că "a făcut greșeli" și "niște comentarii stupide sau absurde" și că nu este "o persoană perfectă". Ea a precizat că, în acest moment, "în această poziție, stadiu al vieții și vârstă, nu aș scrie așa ceva", potrivit Euronews.com.

Riikka Purra și-a cerut scuze pentru comentariile rasiste și violente

Poziția Guvernului vine la o zi după ce președintele finlandez Sauli Niinistö le-a spus reporterilor prezenți la summitul NATO de la Vilnius că guvernul ar trebui "să adopte o poziție clară de toleranță zero față de rasism".

Riikka Purra (45 de ani) este numărul doi în Guvernul Finlandei și conduce unul ditre partidele din guvernul de coaliție, iar remarcile respective au avut loc în 2008. Numai că, în această săptămână, acele comentarii au reapărut după ce mass-media finlandeză a corelat cu numele lui Riikka Purra niște postări ale unei persoane care folosea porecla "riikka".

Inițial, Riikka Purra nu a confirmat că ea este utilizatoarea cu ID-ul "riikka", dar nici nu a infirmat că acele comentarii i-ar aparține. Ulterior, marți, ea a recunoscut că îi aparțin, dar a precizat că, la momentul în care le-a făcut, ea avea în jur de 30 de ani, nu se afla în politică și avea o activitate academică în cercetarea universitară.

În ceea ce a scris, Riikka Purra a făcut remarce rasiste despre imigranții turci și somalezi, a discutat despre "împușcarea acestora într-un tren de navetiști, dacă aș avea o armă" și și-a exprimat "dorința de a-i scuipa pe cerșetori" și de "a bate copiii cu origini africane din Helsinki".

La o conferință în Barcelona, ea a vorbit despre turci folosind apelativul "maimuțele turcești", iar apoi i-a insultat pe vânzătorii de culoare, care vindeau "Vuitton false". Ulterior, ea a scris: "Salutări de la Barcelona, nu există nicio problemă alarmantă a imigrației de văzut aici".

Riikka Purra a explicat de ce a folosit acele remarce

"Mă simţeam foarte frustrată şi disperată de unele aspecte ale imigraţiei în Finlanda", a precizat Riikka Purra, pe Twitter.

Ea a explicat că acele declarații au fost "scoase din context și evaluate în momentul prezent, când unele dintre ele arată și mai rău", a scris Purra, care a adăugat: "Nu accept niciun fel de violență, rasism sau discriminare".

Riikka Purra a folosit exprimări cu caracter rasist, violente sau anti-musulmane, în niște comentarii postate în 2008 pe blogul unui politician care a fost ulterior condamnat pentru incitare la ură rasială, Jussi Halla-aho.

Aceste acuzaţii asupra lui Riikka Purra vin la câteva săptămâni după demisia unui ministru din Partidului Finlandezilor, pentru niște afirmații pro-naziste, care au circulat la începuturile guvernului condus de prim-ministrul de dreapta Petteri Orpo.

Riikka Purra este lider al formaţiunii naţionaliste anti-imigraţie Partidul Finlandezilor.

"Astfel de postări sunt inacceptabile din partea oricui, indiferent din ce partid face parte", a declarat Anders Adlercreutz, ministru al afacerilor externe şi membru al Partidului Suedofon.

În urmă cu câteva săptămâni, noul ministru finlandez al economiei, Vilhelm Junnila, a demisionat, după ce a făcut afirmații "favorabile naziştilor", potrivit BBC. El mai declarase ceva similar în 2019, la o manifestaţie a grupului de extremă-dreapta Coaliţia Naţionaliştilor, cunoscut pentru legăturile sale cu grupul anti-imigranţi Soldaţii lui Odin.

Ulterior, în timpul recentei campanii legislative, Junnila a făcut niște așa-zise glume cu privire la numărul candidaţilor, 88, număr utilizat de grupări neonaziste pentru a marca loialitatea lor faţă de Hitler.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE