Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O apropiată a lui Netanyahu care se laudă că e rasistă, numită consul general al Israelului la New York

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a desemnat-o în funcția de consul general la New York pe May Golan, o femeie politician care a afirmat că este ”mândră că este rasistă”. Decizia a fost criticată în termeni duri de un grup de foști diplomați israelieni și americani, precum și liderul unei importante comunități evreiești din SUA care consideră că această numire este un afront adus Washingtonului, relatează The Guardian.

Mai mulți foști ambasadori israelieni s-au declarat ”șocați” de numirea lui May Golan care ar putea afecta relațiile diplomatice cu Statele Unite.

”Desemnarea lui Golan este scandaloasă deoarece ea este considerată ca fiind rasistă și dezbinatoare, exact ceea ce nu are nevoie Israelul într-o zonă importantă”, au precizat diplomații, conform sursei citate.

May Golan face parte din partidul Likud, condus de Benjamin Netanyahu, și este ministru fără portofoliu în actualul Guvern. Ea sprijină facțiunea ultranaționalistă din cadrul Guvernului de coaliție care încearcă să limiteze puterea instanțelor din Israel, ceea ce a fost catalogată drept o "lovitură de stat judiciară".

Ea va prelua funcția de consul general la New York de la Asaf Zamir. Politicianul a demisionat în luna martie, după ce a afirmat, în cadrul unei reuniuni a donatorilor evrei din Statele Unite, că este ”foarte îngrijorat de direcția în care se îndreaptă (Israelul) în acest moment”.

May Golan: ”Sunt mândră că sunt rasistă”

May Golan a stârnit controverse pe scena politică israeliană, după ce i-a catalogat pe refugiații africani din Israel drept ”infiltrați musulmani”, criminali și violatori. De asemenea, a afirmat că mulți dintre ei au SIDA și a dat de înțeles că refugiații care lucrează ca ospătari răspândesc HIV și a cerut ca aceștia să fie expulzați din țară.

”Dacă sunt rasistă pentru că vreau să-mi apăr țara și pentru că vreau să-mi protejez drepturile fundamentale și securitatea, atunci sunt mândră că sunt rasistă”, a afirmat ea cu ocazia unui miting electoral, organizat în 2013, pe când făcea parte din partidul de extremă dreaptă Puterea evreiască

May Golan a declarat că este foarte ”flatată” de faptul că a fost desemnată pentru funcția de consul general la New York, o decizie care necesită aprobarea Parlamentului israelian.

Fostul ambasador al Statelo Unite în Israel, Martin Indyk, a afirmat că această numire ”va fi considerată de comunitatea evreiască americană drept o dovadă de lipsă maximă de respect".

Consulul Israelului la New York ar urma să consolideze relațiile cu cea mai mare comunitate evreiască din afara Orientului Mijlociu. Mulți dintre ei sunt membri ai mișcării reformate, cea mai mare confesiune evreiască din SUA, dar una mică în Israel, care a criticat politica Guvernului israelian în ceea ce privește încercările de a reduce puterea sistemului judiciar. Golan a denigrat anterior mișcarea reformată.

La rândul său, rabinul Rick Jacobs, șeful Uniunii pentru Iudaismul Reformat, a criticat nominalizarea lui Golan.

”Avem nevoie de un nou consul general la New York care să fie grijuliu, diplomat și credibil din punct de vedere moral. May Golan nu este nimic din toate acestea. (...) Ea va dăuna, nu va ajuta Israelul", a scris el pe Twitter.

De asemenea, cotidianul israelian Haaretz a scris că Benjamin Netanyahu ar fi făcut această numire pentru a elimina din Guvern un susținător puternic al reformelor judiciare, în timp ce încearcă să găsească un compromis politic după ce în ultimele săptămâni au avut loc proteste de amploare față de noile legi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE