Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scutiri fiscale pentru nomazii digitali. Klaus Iohannis a promulgat legea

Legea care prevede scutiri de impozit pe venit, de contribuţii de asigurări sociale şi contribuţii de sănătate pentru nomazii digitali a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Aceștia trebuie să îndeplinească simpla condiţie de a fi prezenţi pe teritoriul României pentru o perioadă de până în 183 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.

Actul normativ modifică Codul fiscal, stabilind regimul fiscal aplicabil nomazilor digitali.

Potrivit legii, vor fi exceptaţi de la calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul public de pensii şi la sistemul de asigurări sociale de sănătate "nomazii digitali prezenţi pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depăşesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat".

România nu va impozita veniturile din salarii cu statut de nomad digital din activitățile unei companie din afara țării

De asemenea, nu vor fi impozabile în România veniturile din salarii sau asimilate salariilor obţinute de persoana fizică cu statut de nomad digital din activitatea desfăşurată prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţii, la distanţă, şi pe care o prestează ca angajat sau ca proprietar al unei companii înregistrată în afara României, "în condiţiile în care persoana fizică este prezentă pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depăşesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat".

Ce sunt nomazii digitali

Nomazii digitali sunt oameni care călătoresc liber în timp ce lucrează de la distanță folosind tehnologia și internetul.

Astfel de persoane au, în general, bunuri materiale minime și lucrează de la distanță în locuințe temporare, hoteluri, cafenele, biblioteci publice, spații de lucru în comun sau vehicule de agrement, folosind Wi-Fi, smartphone-uri sau hotspot-uri mobile pentru a se conecta la mediul online.

Majoritatea nomazii digitali se descriu ca programatori, creatori de conținut, designeri sau dezvoltatori. Unii nomazi digitali sunt călători perpetui , în timp ce alții mențin stilul de viață doar pentru o perioadă scurtă de timp.

În timp ce unii nomazi călătoresc prin mai multe țări, alții rămân într-o singură zonă, iar unii pot alege să călătorească în timp ce locuiesc într-un vehicul, într-o practică cunoscută adesea sub numele de locuința în furgonetă. În 2020, un studiu de cercetare a constatat că 10,9 milioane de muncitori americani s-au descris drept nomazi digitali, o creștere de 49% față de 2019.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE