Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sculptura euro din Frankfurt va fi scoasă la licitație

Sculptura emblematică a monedei euro din fața fostului sediu al Băncii Centrale Europene (BCE) din Frankfurt va fi scoasă la licitație, după ce proprietarii au declarat că a devenit prea costisitoare pentru a fi întreținută, conform Euronews.com.

Euro, parte a identității orașului Frankfurt

Înaltă de 14 metri, sculptura aparține în prezent asociației non-profit Frankfurter Kultur Komitee (FraKK), dar va fi vândută celui mai bun ofertant în cursul anului. Într-o declarație, FraKK a declarat că finanțarea din partea sponsorilor privați „nu mai este suficientă” pentru ca sculptura de 50 de tone de oțel să fie păstrată în „condiții de siguranță”.

De asemenea, au subliniat că în ultimii doi ani a crescut numărul actelor de vandalism, care au „epuizat” finanțele asociației, forțând-o să reducă alte activități menite să combată rasismul și să promoveze euro în școli. Potrivit FraKK, simbolul euro este o marcă importantă a identității orașului Frankfurt, cunoscut drept „orașul euro”, și este, de asemenea, unul dintre cele mai fotografiate obiecte din orașul din centrul Germaniei.

Acesta a fost ridicat în 2001 pentru a marca introducerea monedei euro și a apărut frecvent ca imagine pentru reportaje despre BCE și despre crizele anterioare ale datoriilor din zona euro.   Toate eforturile de a asigura finanțarea atât de necesară pentru sculptura, care a fost proiectată de artistul german Ottmar Hörl, au eșuat, potrivit FraKK.

Noi sponsori pentru a întreține sculptura

O „masă rotundă” pentru a găsi noi sponsori în luna aprilie s-a dovedit a fi fără rezultat, ceea ce a determinat FraKK să spună că este forțată să scoată la licitație piesa de artă în luna octombrie a acestui an.

Reprezentanții BCE, care contribuia cu 15.000 de euro (aproximativ 75.000 de lei) la costurile de întreținere, ai orașului Frankfurt și ai ministerului de finanțe nu au participat la discuții, invocând diverse motive pentru a nu participa, a declarat FKK.

În declarația lor, FKK a afirmat că „mulți cred că simbolul euro aparține orașului Frankfurt”, lăsând să se înțeleagă că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a păstra simbolul și a-l păstra între zidurile orașului. Licitația este planificată pentru mijlocul lunii octombrie 2022 la Frankfurt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE