Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școala de olărit de la Piscu, unde elevii învață despre tradiții și patrimoniu

La câteva zeci de kilometri de București, există un loc unde tradiția olăritului le este predată și celor mici. Elevii pot participa la ateliere special dedicate lor și învață meșteșuguri vechi. Mai mult, aceștia asistă și la lecții de patrimoniu cultural.

Sat Piscu, județul Ilfov. Ne întâmpină o grădină desprinsă parcă dintr-un tablou, sculpturi surprinzătoare, o liniște perfectă, de dimineață la țară, la sfârșit de octombrie auriu. Apoi, odată intrați în clădirea din bârne de lemn și sticlă, realizăm că am ajuns într-un paradis... al olăritului.

Olăritul, meșteșugul tradițional al zonei

Școala de la Piscu este deschisă în inima unui vechi sat de olari. Aici, copiii învață despre tradițiile populare, dar și despre patrimoniul cultural. Atelierele sunt organizate astfel încât cei mici să învețe cât mai ușor noțiuni din sfera culturii. Cu tehnica de predare potrivită, un atelier se poate transforma… într-un joc educativ.

„Pentru că suntem într-un muzeu dedicat ceramicii, dedicate oalelor, dar și altor tehnici de lucru cu pământul, aș vrea să vă povestesc puțin de la început până la sfârșit, de la A la Z cum este acest meșteșug, suntem într-un fost sat de olari, într-un loc în care din timpuri străvechi s-a lucrat lutul,” a spus Adriana Scripcariu, critic de artă.

Adriana Scripcariu este critic de artă. Alături de soțul acesteia, sculptorul Virgil Scripcariu, a dezvoltat în satul Piscu un spațiu cultural, deopotrivă muzeu și centru pentru organizat ateliere dedicate elevilor. Olăritul este meșteșugul tradițional al zonei, iar cei mici au venit la o lecție…de modelat lutul.

„Lutul este irezistibil, și pentru copii, dar chiar și pentru adulți. Sigur să nu înțelegem că pentru olari această îndeletnicire era ceva relaxant. Dimpotrivă. Era ceva epuizant pentru că era o meserie care cerea timpi preciși, cerea multă atenție, cerea o muncă grea, în mod paradoxal, astăzi munca olarilor s-a ușurat, cu tot felul de mașinării, cu malaxoare, cu râșnițe electrice, chiar cu roată electrică, dar iată că societatea nu mai cere această muncă, așa că noi încercăm să o ținem prezentă în atenția publicului și ca factor educațional,” a declarat Adriana Scripcariu, critic de artă.

Fiecare copil, cu propria viziune despre olărit. Important este ca, la final, fiecare participant la atelier să fie măcar un pic mai priceput în minunatul meșteșug…al olăritului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE