Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sculpturile sacre din Insula Paștelui, afectate de incendiu

Din cauza unui incendiu de vegetație izbucnit pe Insula Paștelui, unele dintre faimoasele figuri monumentale din piatră sculptată, cunoscute sub numele de moai, au suferit daune ireversibile.

"Aproape 60 de hectare au fost afectate, inclusiv unele moai", a declarat Carolina Perez, subsecretarul pentru patrimoniu cultural, într-o postare pe Twitter.

100 de hectare de teren au fost cuprinse de flăcări. Cel mai afectat pare a fi situl Rano Raraku, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Zona afectată de incendiu este una în care se află câteva sute de moai, precum și cariera de unde se extrage piatra folosită pentru realizarea sculpturilor.

"Pagubele provocate de incendiu nu pot fi reparate", a declarat Pedro Edmunds, primarul Insulei Paștelui, pentru presa locală.

Dezastrul survine la doar trei luni după ce insula a fost redeschisă turismului, mai exact la 5 august 2022. Din cauza COVID-19, insula a fost închisă timp de doi ani.

Figurile moai de pe Insula Paștelui sunt unele dintre cele mai faimoase sculpturi monolitice din lume.

Acestea au fost realizate în urmă cu mai bine de 500 de ani de către poporul indigen Rapa Nui, ca o modalitate de a întruchipa spiritul strămoșilor lor. Aproape jumătate sunt încă la Rano Raraku, cariera principală Moai, iar alte sute au fost așezate pe platforme din piatră numite ahu, de-a lungul perimetrului insulei.

Controversa de la Muzeul Britanic

În 1868, o figură moai cunoscută sub numele de Hoa Hakananai'a a fost luată de pe insulă și dăruită reginei Victoria, care a dăruit-o Muzeului Britanic.

În 2018, guvernul chilian și autoritățile insulei au cerut ca aceasta să fie returnată.

Hoa Hakananai'a este încă expus la British Museum, în ciuda solicitărilor de lungă durată pentru repatrierea sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE