Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Obiecte din "Atelierul roșu" al lui Henri Matisse, reunite pentru prima dată după mai bine de un secol

În 1911, unul dintre cei mai faimoși artiști francezi, Henri Matisse, a pictat atelierul său. Lucrarea rezultată, "Atelierul roșu", înfățișează atelierul lui Matisse, care include picturile, sculpturile și obiectele sale decorative.

În prezent, este considerată un "punct de reper" în pictura modernistă europeană. Este una dintre cele mai apreciate lucrări de la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA).

Cu toate acestea, operele reprezentate în tablou au fost de atunci vândute și împrăștiate în întreaga lume, unele în colecții private.

Locațiile câtorva dintre lucrările mai puțin cunoscute au fost descoperite abia recent.

Galeria națională a Danemarcei, Statens Museum for Kunst, a colaborat de atunci cu MoMA pentru a reuni operele pentru prima dată.

Muzeul danez deține 25 de tablouri ale lui Matisse și câteva dintre sculpturile sale. Colecția sa este una dintre cele mai importante din afara Franței.

"Matisse este unul dintre cei mari, iar acest tablou este una dintre cele mai mari picturi ale sale. Și are atât de mult de-a face cu faptul că și-a pictat atelierul, tablourile și sculpturile pe care le făcuse în acel moment", a declarat Ann Temkin, curatorul secției de pictură și sculptură de la MoMA.

Și, într-un fel, ai putea spune că este un autoportret, pentru că pentru un artist, ceea ce face este ceea ce este.

-AnnTemkin

"Nu le veți mai vedea niciodată împreună, nu cred că va exista vreo șansă. Nu-mi pot imagina în viitor unde s-ar putea întâmpla acest lucru", a adăugat Temkin.

Henri Matisse este considerat, alături de Pablo Picasso, unul dintre artiștii care au contribuit cel mai mult la definirea evoluțiilor revoluționare din domeniul artelor vizuale de-a lungul primelor decenii ale secolului XX, fiind responsabil de evoluții semnificative în pictură și sculptură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE