Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandalul Qatargate: Doi eurodeputați au rămas fără imunitate

Publicat de: Euronews

Doi eurodeputați au rămas fără imunitate și vor ajunge în fața justiției în scandalul Qatargate, care a lovit Parlamentul European. Votul împotriva belgianului Marc Tarabella și a italianului Andrea Cozzolino s-a dat în plenul Parlamentului de la Bruxelles.

Cei doi deputații europeni sunt suspectați în scandalul de corupție care ar implica autoritățile din Qatar și Maroc. Votul pentru ridicarea imunității ar fi trebuit să fie secret, dar s-a decis să se facă prin ridicarea mâinii, tocmai pentru a demonstra voința Parlamentului European de a coopera cu justiția belgiană. Andrea Cazzolino nu a fost prezent în sală, dar Marc Tarabella a votat pentru, deoarece spune că nu are de ce se teme.

Marc Tarabella, europarlamentar belgian: „Am venit în mod expres la vot în favoarea renunțării la imunitatea parlamentară. Am întrebat de la început pentru că îmi va permite să vorbesc cu cercetătorii care doresc să obțină informații, să-mi pună întrebări. Și acum o vor face, ceea ce sper că va permite justiției să-și facă treaba.”

Rămâne de văzut dacă mai apar și alte nume, deoarece fostul comisar european italian Pier-Antonio Panzeri a încheiat un acord cu autoritățile pentru a oferi informații în schimbul unei sentințe de doar 1 an. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, promite un pachet de reforme privind lobby-ul făcut de eurodeputați, dar raportorul de caz este sceptic.

Manon Aubry, europalamentar francez: „Parlamentul este foarte, foarte departe de a finaliza raportul în acest scandal de corupție. Justiția își face treaba, dar politicienii nu și-o fac pe a lor și nu ar trebui să fim lăsați singuri în ceea ce a ieșit deja la suprafață. Întrebarea este cum să punem capăt culturii opacității și impunității în Parlamentul European.”

Unele măsuri ar trebui să includă consolidarea registrului comun de transparență și de supraveghere a activităților lobbyiștilor, cu care deputații intră frecvent în contact.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE