Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preşedintele Consiliului European avertizează: Scandalul Qatargate este dăunător pentru credibilitatea UE

Scandalul de corupţie Qatargate, care a zguduit Parlamentul European, este „dramatic şi dăunător pentru credibilitatea Uniunii Europene” şi face mai grea pentru Bruxelles soluţionarea mai multor crize suprapuse, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu publicat miercuri de POLITICO.

Michel s-a arătat îngrijorat de acuzaţiile de participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie, formulate recent de poliţia belgiană la adresa unor actuali şi foşti membri ai Parlamentului European.

„În primul rând trebuie să tragem învăţăminte din asta şi să venim cu un pachet de măsuri pentru a evita astfel de lucruri - pentru a împiedica în viitor corupţia”, a spus oficialitatea europeană.

Dar acest scandal „face mai dificil pentru noi să ne concentrăm pe crizele economică şi energetică care au impact asupra vieţii europenilor chiar acum”, a accentuat Charles Michel.

În opinia sa, impactul Qatargate îi va face mai grea munca în contextul în care Michel încearcă să trateze o serie de chestiuni descrise ca „existenţiale pentru proiectul european”.

Dacă Europa nu aduce un răspuns adecvat în următoarele săptămâni, atunci există riscul „fragmentării pieţei unice”, a explicat preşedintele Consiliului European. Potrivit acestuia, o altă mare problemă întâmpinată de Europa este reprezentată de „supradependenţa de China şi de presiunea pusă de China asupra europenilor”.

Patru oficiali importanți implicați în scandal

Fosta vicepreşedintă a Parlamentului European Eva Kaili, partenerul său de viaţă Francesco Giorgi, care este şi asistent parlamentar, fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri (toţi social-democraţi) plus lobby-istul şi directorul ONG-ului „No Peace Without Justice”, Niccolo Figa-Talamanca, sunt inculpaţi în acest scandal.

Cei patru sunt acuzaţi de participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie. Aflată în detenţie în penitenciarul belgian Saint Gilles, Eva Kaili urmează să compară joi în faţa justiţiei belgiene.

În paralel, Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru luare de mită şi spălare de bani cu privire la eurodeputata elenă Eva Kaili.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE