Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză Politico: Anatomia unui scandal. Cum a fost zguduită Uniunea Europeană de Qatargate

Era o seară obișnuită de vineri seara în sediul central al Uniunii Europene din Bruxelles. Miile de diplomați, funcționari și politicieni care se înghesuiau în capitala belgiană în timpul săptămânii se îndreptau acum spre casă pentru weekend. Dar în birourile Parlamentului European era pe cale să înceapă o dramă care avea să zguduie tot blocul comunitar. La 9 decembrie, la lăsarea întunericului, poliția belgiană s-a deplasat pe coridoarele clădirii, sigilând camere și birouri pe măsură ce înaintau. În același timp, detectivii se pregăteau să lanseze o serie de raiduri în mai multe case și apartamente din întreaga capitală.

În orele care au urmat, șase suspecți au fost arestați, printre care și Eva Kaili, unul dintre vicepreședinții Parlamentului European. În zilele următoare, perchezițiile efectuate la cel puțin 20 de locuințe și birouri din Belgia, Italia și Grecia au dus la descoperirea a 1,5 milioane de euro în numerar, iar polițiștii au confiscat computere și telefoane mobile ca probe. Poliția a găsit 150.000 de euro, în numerar, în apartamentul lui Kaili. Într-unul dintre cele mai bizare episoade ale anchetei, tatăl lui Kaili a fost surprins în timp ce părăsea hotelul Sofitel cu o valiză plină cu bani.

Kaili este închisă acum în celula unei închisori belgiene, în timp ce investigațiile continuă. Aceasta se numără printre cei patru suspecți reținuți pentru acuzații preliminare de corupție și spălare de bani. Potrivit documentelor oficiale, se suspectează că Eva Kaili a primit mită în schimbul unor favoruri făcute Qatarului și, posibil, Marocului., așa cum notează Politico.

Deși detaliile presupuselor infracțiuni sunt încă vagi, cazul a șocat blocul comunitar până în măduva, acesta fiind probabil cel mai mare scandal de corupție din istoria UE. În mare măsură, criza a scăpat acum de sub controlul UE. Michel Claise, judecătorul care instrumentează cazul, este cel care are în mâinile sale reputația democrației Uniunii Europene.

Un scandal previzibil?

A existat întotdeauna sentimentul că o criză de genul acesta plutea în aer. Parlamentul European a fost mult timp un magnet pentru lobbyiștii dornici să își facă auzită vocea într-unul dintre centrele de putere ale UE. Cu toate că Parlamentul este, fără îndoială, cea mai puțin influentă dintre instituțiile UE, puterea sa a crescut exponențial din 2009 și până în prezent.

Pe parcursul săptămânii trecute au apărut noi detalii despre presupusa campanie de influență a Qatarului, care neagă orice implicare în acest scandal. Kaili a vizitat Qatar la începutul lunii noiembrie, întâlnindu-se cu ministrul muncii din această țară și cu alte persoane. La scurt timp după aceea, în Parlamentul European, ea a ținut un discurs strălucitor, salutând gazda Cupei Mondiale ca fiind un „lider în drepturile muncii” și lăudând „transformarea istorică” a țării. A fost un punct de vedere nepopular, în contradicție cu criticile dure din partea militanților care au avertizat că muncitorii din construcții sunt tratați ca niște sclavi în timp ce se construiesc stadioanele de fotbal.

Au apărut rapid întrebări cu privire la rolul ONG-urilor. Unul dintre ele, în special, a făcut obiectul unei examinări intense - Fight Impunity, condus de Pier Antonio Panzeri. Acesta este un fost membru al Parlamentului European și un asociat apropiat al partenerului de viață a lui Kaili, Francesco Giorgi. Atât Panzeri, cât și Giorgi au fost acuzați de corupție, alături de Kaili, și rămân în închisoare în timp ce investigațiile continuă.

Grupul de reflecție nu a fost listat în registrul oficial de transparență al lobbyiștilor, dar cu toate acestea, a reușit totuși să obțină un acces semnificativ, inclusiv prin intermediul subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European.

Deși, din punct de vedere tehnic, Qatargate (așa cum a devenit cunoscut acest scandal) a implicat doar una dintre instituțiile UE, amenințarea la adresa credibilității întregului bloc comunitar este clară.

În joc este credibilitatea UE

Liderii statelor membre UE și-au împărtășit temerile cu privire la stabilitatea Uniunii Europene în urma acestui scandal. Premierul olandez, Mark Rutte, i-a îndemnat pe eurodeputați să își coordoneze mesajele către mass-media, subliniind gravitatea crizei. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că problema amenință să otrăvească întregul proiect UE, iar președintele leton Krišjānis Kariņš a împărtășit temerile.

Următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc în 2024, iar îngrijorarea multora dintre cei care fac parte din establishment-ul de la Bruxelles este că acest scandal va da apă la moară euroscepticilor și îi va împinge pe alegători în mâinile partidelor anti-europene.

Liderii UE au promis că vor lua măsuri. Roberta Metsola a promis un nou plan pentru anul viitor pentru a consolida standardele etice. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a promis să înființeze un organism de control general pentru întreaga UE.

Pentru a complica și mai mult lucrurile trebuie precizat că, în acest moment, UE depinde din ce în ce mai mult de Qatar pentru aprovizionarea cu gaz, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că Berlinul dorește să mențină livrările de gaze din Qatar, în ciuda scandalului de corupție.

Între timp Kaili, care a negat acuzațiile care i se aduc, trebuie să se prezinte în fața instanței la 22 decembrie. Partenerul ei, Giorgi, ar fi recunoscut acuzațiile, potrivit presei locale, spunându-le procurorilor că a luat mită și pledând pentru ca cei doi să fie eliberați pentru a putea avea grijă de copilul lor. Indiferent ce se va întâmpla în continuare în ancheta lui Michel Claise, pentru una dintre victimele crizei - credibilitatea UE - s-ar putea să fie deja prea târziu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE