Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lobbyista Qatarului, reacție în scandalul de corupție: „Nu avem nevoie să plătim eurodeputați pentru a-i convinge”

Publicat de: Dan Stancu

Qatarul nu folosește banii și cadourile pentru a-i influența pe politicieni, spune, într-un interviu pentru Politico, Sihem Souid, lobbyista care reprezintă statul Qatar în Franța și se ocupă de relațiile cu presa la Bruxelles.

„Sincer, nu avem nevoie să plătim nimic membrilor parlamentului pentru a-i convinge”, spune Sihem Souid. Fostă purtătoare de cuvânt a politicianului francez Arnaud Montebourg, ea lucrează oficial pentru Qatar din 2015 prin intermediul firmei sale de lobby și relații publice Edile Consulting.

Declarațiile sale vin în contextul în care Parlamentul European a decis să o demită pe eurodeputata elenă Eva Kaili din funcţia de vicepreşedinte, după inculparea sa, alături de alte persoane, într-un caz de corupţie în care este implicat Qatarul.

Darea de mită nu este genul de acțiune pe care oficialii qatarezii "le aprobă", a precizat Sihem Souid. „În acest stadiu, nimic nu indică faptul că este vorba de Qatar și nimic nu indică nici că nu ar fi vorba de un alt concurent străin al Qatarului”, a adăugat ea. Lobbyista, care se află în prezent la Doha, susține că oficialii din Qatar sunt „uimiți și se întreabă de unde vine totul”, tot acest scandal.

Eva Kaili se consideră nevinovată

Eva Kaili a negat, prin vocea unui avocat, că a primit mită de la Qatar. „Poziţia sa este că ea este nevinovată. Nu are nimic de-a face cu mita din Qatar”, a declarat presei elene avocatul Michalis Dimitrakopoulos. Întrebat dacă la domiciliul clientei sale au fost găsiţi bani, avocatul a spus: „Nici nu confirm, nici nu dezmint, e confidenţial. Nu am nicio idee dacă au fost găsiţi bani sau câţi”.

Parlamentul European este zguduit de un răsunător scandal de presupusă corupţie de când Eva Kaili, o socialistă în vârstă de 44 de ani, a fost reţinută vineri la Bruxelles. Ea este suspectată că a fost plătită de Qatar pentru apărarea intereselor acestui emirat care organizează în prezent Campionatul Mondial de Fotbal.

Sume spectaculoase au fost confiscate în cursul a 20 de percheziţii desfăşurate până luni seară, dintre care 600.000 de euro la domiciliul unuia dintre suspecţi, conform parchetului federal belgian.

Alte trei persoane, printre care şi partenerul de viaţă, au fost încarcerate în această anchetă, în timp ce tatăl său, reţinut vineri, a fost eliberat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE