Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Săptămâna Patimilor. Ce semnificații are Săptămâna Mare și ce tradiții se respectă în aceste zile

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare reprezintă perioada de la Florii până în sâmbăta dinaintea Paștelui, o perioadă încărcată cu tradiții.

În această săptămână, slujbele Deniilor vor începe zilnic la ora 17:00, la Catedrala Patriarhală.

Programul slujbelor din Săptămâna Patimilor

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, citat de Agerpres, celelalte slujbe ale zile se vor desfășura după următorul program:

  • Sfânta Liturghie din Sfânta şi Marea Joi (13 aprilie) va fi săvârşită în interiorul Catedralei Patriarhale, începând cu ora 9:30;
  • Slujba Vecerniei din Sfânta şi Marea Vineri (14 aprilie) cu scoaterea Sfântului Epitaf (8:00 - 11:00) va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;
  • în intervalul orar 11:30 - 16:50, credincioşii vor avea posibilitatea să se închine şi să treacă pe sub Sfântul Epitaf în Catedrala Patriarhală;
  • între orele 17:00 - 20:30 va fi săvârşită Denia Prohodului Domnului şi va avea loc procesiunea în jurul Catedralei Patriarhale cu Sfântul Epitaf.
  • Marea Sâmbătă (15 aprilie): între orele 8:00 - 12:30, se vor oficia Slujba Ceasurilor, Obedniţa şi Vecernia unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare;
  • în intervalul orar 13:00 - 19:00, Catedrala Patriarhală va fi închisă pentru pregătirea slujbei de Înviere.

Slujba de Paște. La ora 00:00, Sfânta Lumină va fi oferită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ierarhilor, preoţilor şi diaconilor prezenţi în pridvorul din faţa Reşedinţei Patriarhale. Apoi, aceştia vor oferi Sfânta Lumină credincioşilor pe culoarele special amenajate. Slujba Învierii va fi săvârşită în exteriorul Catedralei Patriarhale, iar Sfânta Liturghie va fi oficiată ulterior în interiorul acesteia. 

Ce semnificații are Săptămâna Mare

Săptămâna Mare mai este numită și Săptămâna Patimilor, deoarece în aceste zile sunt amintite patimile Domnului Iisus Hristos. Ea se adaugă celor 40 de zile propriu-zise de post, încheind perioada de pregătire sufletească şi trupească pentru întâmpinarea cu cuviinţă a celei mai mari sărbători creştine.

În Săptămâna Mare, credincioşii se pregătesc pentru sărbătoarea Învierii Domnului, iar mulți încearcă să ţină post negru în unele din aceste zile.

Potrivit tradiției, aceste zile sunt dedicate și îngrijirii gospodăriei. Se face curăţenie generală, iar muncile la câmp sunt permise doar până miercuri.

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

O zi de mare însemnătate Joia Mare, în care sunt prăznuite patru momente din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către farisei.

În dimineaţa din Joia Mare, credincioşii merg la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească şi duc pâine, care va fi sfinţită de preot, stropită cu vin şi împărţită enoriaşilor în noaptea de Înviere.

În seara acestei zile, este săvârşită Denia celor 12 Evanghelii, la care sunt citite cele 12 pericope evanghelice despre patimile, răstignirea şi moartea pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos.

Tradițional, în Joia Mare se vopsesc ouăle și se pregătesc pasca și cozonacii. Tradiţia înroşirii ouălor înainte de Sfintele Paşti este explicată printr-o serie de legende creştine, care leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre acestea aminteşte de faptul că Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus un coş cu ouă, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele vărsat de Domnul Iisus pentru mântuirea lumii.

Ce simbolizează Vinerea Mare și Sâmbăta Mare

Vinerea Mare este ziua când a fost răstignit Iisus Hristos. Este, potrivit tradiţiei, zi de post negru, în care nu se mănâncă şi nu se bea decât apă.

Sâmbăta Mare este dedicată ultimelor pregătiri pentru Paşti: prepararea mâncărurilor din carne de miel, precum drob, borş de miel, stufat sau friptură. Mielul este simbolul lui Iisus în tradiţia creştină, căci atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit ''Mielul lui Dumnezeu'', simbolizând sacrificiul său suprem.

Sursa: Agerpres

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE