Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sănătate gratuită, dar pe bani. Cele mai mari cheltuieli le au românii cu copii, pentru că multe analize nu sunt compensate

Sănătatea costă, deși aparent e gratuită. Cele mai mari costuri le au părinții cu copii mici. Multe dintre analizele recomandate se fac cu bani, iar cele gratuite necesită timp de așteptare. Așa se face că, de cele mai multe ori, se ajunge tot la portofelul asiguratului. Asta dacă are posibilitate. În România există pachete de prevenție, însă sunt incluse câteva analize și, de cele mai multe ori, medicii de familie sau de altă specialitate preferă să facă un bilet de trimitere pe baza unui diagnostic.

De cele mai multe ori, specialiștii recomandă încă din maternitate ecografia la șold pentru nou-născut. Doar că investigația nu e gratuită, iar prețul variază între 135 de lei și 260 de lei. Așa că părintele e cel care alege dacă îi face copilului ecografia sau nu.

Anca Deleanu - președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei Iași: Acest screening ar fi foarte util, în măsura în care și-ar permite părinții să facă această ecografie, care este destul de costisitoare.

Magdalena are un copil de un an și jumătate și încearcă, în măsura în care poate, să găsească variante prin care să facă investigațiile necesare, dar fără să le plătească. Așa că pe unele le-a sărit.

Magdalena Cluci – părinte: Nu am făcut ecografie de șold. Am ales să nu o fac și în rest am mers la medicul de familie, am luat trimitere. De foarte multe ori alegem să plătim, din cauza timpului de așteptare.

Pentru un set de analize medicale la laboratoarele particulare se așteaptă cel puțin o lună

De obicei, programarea se face în jurul datei de 20, pentru următoarea lună.

Părinte: Ajungem să plătim analizele, pentru că nu sunt niciodată fonduri, când ai nevoie de ele. Dacă nu e o urgență, poți beneficia de analize decontate, atâta timp cât le programezi din timp.

Veronica Matei – părinte: Ce am reușit să luăm mai gratuit au fost câteva medicamente, când au fost răciți. În rest, analize sau așa, nu.

Reporter: Analize la sânge le-ați făcut vreodată fetelor?

Veronica Matei – părinte: Le-am făcut, dar din bugetul nostru propriu și personal. În jur de vreo 640 de lei, dacă nu mă înșel. Am fost să vedem fierul, magneziul.

Pentru un pachet de 10 analize de sânge asiguratul plătește cel puțin 149 de lei

Același pachet de analize e decontat de Casa de Asigurări cu doar 77 de lei și 13 bani. Hemoleucograma completă, de exemplu, este decontată cu 14,62 de lei. În lipsa fondurilor, un asigurat plătește, în funcție de laborator, între 25 și 50 de lei pe această analiză.

Mihaela Năstasă - medic primar medicină de familie: Nu sunt niște fonduri nelimitate. Și atunci ai acces cu programare. Trebuie să faci un soi de search în piață la toate laboratoarele să vezi dacă ai loc pe undeva. Fiecare, evident, vrea cât mai aproape, cât mai lângă casă, cât mai repede și mai facil.

Există și un program de prevenție, însă analizele incluse sunt prea puține. Așa se face că nici numărul de bilete de trimitere nu este prea mare. De exemplu, la Iași în luna iulie au fost eliberate doar 12 astfel de documente medicale. Două luni mai târziu au fost 62.

Mihaela Năstasă - medic primar medicină de familie: Pentru screening-ul anemiei feriprive se poate da bilet de trimitere către laborator cu bifarea consultației de prevenție pentru hemoleucogramă și feritină. Deci atât. Două.

Monalisa Artenie - purtătorul de cuvânt al CJAS Iași: Noi am pus accentul și punem în continuare accentul pe prevenție și cerem sprijinul medicilor de familie în acest sens pentru ca acești pacienți să fie monitorizați atent pentru ca să se dezvolte în mod armonios. Costurile unei boli în stadiu incipient este unul mai mic, față de cel care pe care îl decontăm, atunci când avem stadii evolutive destul de avansate.

Sunt însă și analize care sunt importante, însă nu sunt decontate de casă, cum ar fi cea pentru vitamina D.

Anca Deleanu - președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei Iași: Vitamina D este importantă de determinat, dar în același timp este o analiză costisitoare, care nu este cuprinsă nici în pachetele de prevenție și nici în pachetele curative.

Cu număr limitat de analize, pachetele de prevenție, însă, pot fi făcute oricând, la orice laborator.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE