Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, destinație pentru turismul medical. Peste 6.000 de pacienți străini aleg, anual, să se trateze la noi în țară

30 de milioane de euro au fost aduși în bugetul României de către persoanele care locuiesc în străinătate, dar vin în România pentru servicii medicale. Asta reiese din datele Asociației Române De Turism Medical. Majoritatea pacienților străini preferă țara noastră pentru rezolvarea problemelor stomatologice datorită prețurilor mici în comparație cu cele din străinătate și a tehnologiei avansate.

Dan a stat 12 ani și in Italia, acum locuiește în Anglia cu familia. Susține că serviciile stomatologice din cele două țări sunt scumpe, iar aparatura nu este la fel de nouă și performantă ca in România. Astfel, a ales să vină frecvent în țară pentru un implant dentar.

Daniel Sechel, pacient: ”Ce pot să-mi permit eu, așa, nu găsesc. Adică nu am pățit în Italia, unde am fost foarte dezamăgit. Poate am fost eu ghinionist și am nimerit la un cabinet mai nu știu ce, dar am mai vorbit și cu alte persoane care cam tot p-acolo sunt și atunci majoritatea vor să vină în România.”

De ce vin străinii să se trateze la noi în țară?

Fenomenul turismului medical a luat amploare acum 10-15 ani. Odată cu plecarea masivă a românilor să lucreze peste hotare, străinii au aflat de prețurile și calitatea serviciilor stomatologice din țara noastră.

Gabriel Leuștean, medic stomatolog specializat în implantologie: ”Pacienții noștri preferă să vină în România pentru a-și face tratamentele, deoarece prețul este mult mai mic decât în UK, iar calitatea este net superioară. De exemplu, în România un implant este undeva între 300 și maxim 1.000 euro, iar în UK poate să ajungă și la 3-4.000 euro. Cele mai frecvente proceduri reprezintă implanturile dentare, pentru ca un cost prohibitiv în afară. Cu această tehnologie putem oferi și o viteză superioară de execuție a lucrărilor, astfel încât pacientul poate beneficia în câteva zile sau 1 săptămână de lucrări finale.”

Asociația Română De Turism Medical aproximează un număr de 6.000 de pacienți anual, care vin în România pentru servicii medicale, în special pentru cele stomatologice. O mare parte dintre ei sunt trimiși de companiile de asigurări de sănătate din străinătate.

Alexandru Constantin, Președinte al Asociației Române De Turism Medical: ”Valoarea medie a unei a unei facturi eliberate de către o clinică medicală este undeva la 5.000 euro. Deci putem spune că la bugetul statului doar din acești 6.000 de pacienți intră foarte mulți bani și trebuie gândit în perspectivă să putem să dezvoltăm acest segment.”

Pe de altă parte, în jur de 20 de mii de românii pleacă în străinătate să își trateze diferite afecțiuni. Turcia, Germania, Austria, Italia și Spania sunt printre țările în care românii găsesc alternative mai bune pentru tratamente medicale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE