Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Saloanele de basm ale Reginei Maria, reconstituite cu ajutorul imprimantelor 3D la Muzeul Național Cotroceni. Când poate fi vizitată expoziția

Regina Maria a României a avut o bine-cunoscută pasiune pentru designul interior. Toate casele în care aceasta a trăit îi poartă amprenta. Două dintre cele mai spectaculoase încăperi redecorate de Regină, celebrul Salon de Aur și Dormitorul Argintiu, au fost, de curând, reconstituite cu ajutorul imprimantelor 3D, la Muzeul Național Cotroceni.

”Reflexii ale Reginei Maria în Palatul Cotroceni” este numele unei expoziții multimedia care reconstituie, cu ajutorul noilor tehnologii, două dintre cele mai cunoscute încăperi ale Palatului: Salonul de Aur și Dormitorul Argintiu.

Încăperile au fost reamenajate la începutul secolului al XX-lea, la dorința Regina Maria a României, la acel moment, Principesă. Pasiunea acesteia pentru artă s-a văzut și în felul în care remodela și decora fiecare casă unde a locuit. Chiar dacă, uneori, stilul pe care aceasta îl alegea îi șoca pe membrii Familiei Regale.

VEZI GALERIA
3 imagini

Cum redecora Regina Maria saloanele Palatului Cotroceni: ”S-a orientat către ce știa că îi displăcea Regelui Carol”

”Când a fost în sfârșit lăsată să își pună amprenta pe o încăpere din palatul ei, și asta se întâmpla abia în anul 1900-1901, Principesa Maria s-a orientat către ce știa că îi displăcea Regelui Carol. De exemplu, și sunt chiar cuvintele ei scrise în diverse articole: ea știa că Regelui Carol îi displăceau șemineurile deschise.

Elementul central din Salonul de Aur era un mare șemineu deschis. Știa că Regelui Carol îi displăcea mobilierul tapițat cu creton înflorat, așa că șemineul era flancat de două canapele mari tapițate cu creton înflorat”, a afirmat muzeograful Ioana Nicoleta Găurean, una dintre inițiatoarele proiectului.

”Dacă citim eseurile de mai târziu ale Reginei Maria, aducându-și aminte de perioada tinereții sale, când era foarte exuberantă, și privea viața în culori, atunci a ales această culoare, un turcoaz pentru Salonul de Aur și albastru păun pentru Dormitorul argintiu. Deci cumva culorile se apropiau una de alta.”, menționează Ștefania Dinu, directorul general adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni.

Dormitorul Argintiu și Salonul de Aur, vizitate virtual cu ajutorul tehnologiei 3D

Superbele încăperi de altădată, Dormitorul Argintiu și Salonul de Aur nu mai există. În anul 1929, la doi ani după moartea Regelui Ferdinand, Regina Maria a decis să modifice încăperile. Stilurile alese au fost de inspirație celtică, dar s-au păstrat și elemente specifice, Art Nouveau, preferate de Regină.

Însă, proiectul de la Muzeul Național Cotroceni oferă șansa vizitatorilor curioși să se întoarcă în timp, cu ajutorul tehnologiei 3D, și să facă o vizită virtuală în faimoasele încăperi ale Reginei Maria, camerele de vis, cum le numea chiar ea.

Muzeograful Ioana Nicoleta Găurean ne-a povestit și ce anume a presupus realizarea celor două constituiri ale camerelor Reginei, cu ajutorul tehnologiei 3D.

”Efectiv aceste două încăperi au fost redesenate, perete cu perete, obiect cu obiect și după ce planurile 2D, desfășurările pereților au fost terminate, ele au fost scoase în 3D și au fost realizate aceste două machete, care au fost printate timp de 6 săptămâni, cu cinci imprimante 3D, care au funcționat care au funcționat 24 din 24 de ore”, a precizat ea.

Expoziția poate fi vizitată până în luna februarie 2024. Și, dacă tot veți ajunge la Muzeul Cotroceni, vizitați și camerele regale. Este important să știți că, în prealabil, trebuie să faceți programare pe site-ul muzeului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE