Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sahara Olteniei se extinde. Experții stațiunii Dăbuleni confirmă extinderea deșertificării

Fără sisteme de irigații, sudul țării se transformă, încet-încet, în deșert. Numai în județul Dolj 100.000 de hectare care sunt în curs de aridizare, în zona numită Sahara Olteniei. Această zonă o regăsim pe hartă sub forma unui triunghi, între Craiova, Calafat și Corabia.

Latura de jos a triunghiului este reprezentată de zona Dăbuleni. Specialiștii spun că dunele înaintează și, în următorii 80-100 de ani, toate câmpurile din sudul țării vor fi acoperite de nisip.

În perioada 1960-1970, aici au fost cultivate peste 60 de specii de plante, iar pomii și vița-de-vie au servit atunci ca perdele de protecție în calea dunelor de nisip. Imediat după revoluție s-a distrus sistemul de irigații, explică autoritățile locale. Zona s-a transformat imediat în Sahara. Au mai fost plantate perdele de pomi dar nu suficiente pentru a face fata situației.

În zona Dăbuleni se mai pot cultiva doar celebri pepeni, numai pentru că aceștia preferă terenurile nisipoase. Nisipul acoperă 6% din suprafața Doljului, dar se întinde și în județul vecin, în Olt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE