Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii se pregătesc pentru minivacanța de Rusalii. În ce stare se află stațiunile de pe litoralul românesc

În ciuda vremii ploioase, se fac pregătiri de vacanță la Eforie înainte de weekendul prelungit de Rusalii. La Eforie Nord, turiștii sunt așteptați cu plaje curate și hoteluri cu piscină, în timp ce Eforie Sud pare abandonată, cu hoteluri încremenite în timp și străzi pustii. Prețurile mai mici din cadrul Programului „Litoralul pentru toți” mai sunt valabile încă o săptămână.

Începem călătoria din Eforie Sud. Aici, singurul punct de atracție pare faleza reabilitată recent. Stațiunea e pustie și nu pare pregătită de oaspeți. Chiar la intrare, câțiva muncitori montează borduri.

Multe dintre hotelurile cu vedere la mare, vechi de câteva decenii, par abandonate. O mochetă zace aruncată în fața unei clădiri fără geamuri, iar buruienile au acoperit aleile. Aproape de centrul stațiunii, două hoteluri fantomă cu găuri în pereți și fără geamuri veghează încă marea.

Lăsăm în urmă peisajul trist și ne îndreptăm spre Eforie Nord. Chiar la intrarea dinspre sud se află două dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc, certificate cu titlul Blue Flag, distincție care le oferă turiștilor garanția că apa și nisipul sunt curate. Pe marea liniștită, cu tente de turcoaz, o familie de pelicani oferă un spectacol unic. Într-un complex de cinci stele nu mai este niciun loc liber pentru vacanța de Rusalii.

Prețurile pentru locurile exclusiviste, cu plaje Blue Flag

În astfel de locuri exclusiviste, cu plaje Blue Flag, cu nisip fin și apă curată, turiștii au parte de toate condițiile. Au camere cu vedere la mare, iar de când pășesc din apartamente, turiștii vin direct pe nisip.

200 de euro pe noapte costă un studio compus din dormitor, living, baie și o chicinetă, iar prețul se va majora cu cel puțin 20% de săptămâna viitoare.

Diana Finică, manager resort: „Avem rezervări până la sfârșitul sezonului, încercăm să le oferim turiștilor un concept nou, astfel âncât să nu iasă în afara resortului.”

Sală de fitness și spa în aer liber, restaurant cu live cooking, beach bar, loc de joacă pentru copii și punct propriu de salvamar găsesc turiștii care vin aici.

Turistă: „Camera e în jur de 200 de euro, dar cred că se merită, având în vedere ce servicii au.”

Turistă: „Pare o altă stațiune, pare o altă țară.”

Ce prețuri sunt în Eforie Nord

Continuăm călătoria spre mijlocul stațiunii Eforie Nord. Aici lucrurile s-au mai schimbat față de anul trecut, când locul arăta ca un imens șantier. O cameră la un hotel cu piscină costă în această perioadă 200 de lei, cu mic dejun inclus.

Mara Caloean, administrator hotel: ”Sunt oferte pentru toate buzunarele, cu mic dejun, demipensiune, pensiune completă.”

Reporter: „Cam care e diferența între Mamaia, să zicem, și Eforie?”

Turist: „Cred că e cu 30-50% mai ieftin.”

Reporter: „Cam cât costă o vacanță?”

Turist: „Cam 1.500 de lei, cinci zile, cu mic dejun și cazare.”

Păcat însă că multe dintre terasele de pe plajă sunt încă închise, iar în unele locuri, drumul către nisip lasă de dorit. În multe zone încă se construiește, iar aproape de plajă circulă încă multe camioane și utilaje.

Turistă: „Îi mai trebuie un pic să ajungă la un nivel decent.”

Turistă: „Abia acum încep să mai renoveze, să mai deschidă magazine, cam neanimată.”

Turist: „Am dat o jumătate de raită prin stațiune, pentru că e cam pustie.”

Stațiunea Eforie Nord se află pe locul doi în preferințele turiștilor pentru petrecerea concediului, după Mamaia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE