60 de tineri viitori ingineri din Cluj-Napoca se pregătesc să trăiască visul oricărui specialist în acest domeniu: să își vadă mașină proiectată de la zero pe legendarul circuit de Formula 1, Hockenheimring. Competiția este special gândită pentru studenți, iar echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca speră ca anul 2025 să le aducă performanțe pe măsura investiției.
Faceți cunoștință cu Coty, creația studenților-ingineri din Cluj-Napoca, un monopost electric care poate atinge 120 km/h și care va reprezenta universitatea la Formula Student Germany, de pe legendarul Hockenheimring.
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: Nu este mașina cu care Hamilton va câștiga o nouă cursă de Formula 1, dar este monopostul pe care l-au creat câțiva zeci de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și cu care aceștia vor participa la curse special create pentru monoposturi făcute de către studenți.
După mii de ore de muncă, proiectul echipei ART TU a fost prezentat și chiar testat în fața publicului. Pilotul s-a arătat încântat de mașina pe care o va pilota și mai ales de plusurile cu care aceasta vine pentru noul sezon.
Ionuț Bănică, student-pilot: Greutatea acestui monopost este 270 kg, anul trecut am avut 307, am îmbunătățit și cel mai mult cântărește bateria de 65 kg, care a scăzut considerabil de la 75 anul trecut.
Melissa Mărcuș Mărcuș, studentă: Avem celule litiu ion în configurație de 48 de celule în serie și 10 paralel, este full elctric, totul în carcase de aluminiu care fac conexiunea către invertoare și două motoare.
Studenții au avut de respectat un manual de bază cu peste 180 de pagini de instrucțiuni. Totul a fost făcut de la zero, nu doar pentru a obține un monopost funcțional, ci pentru a-l face și competitiv.
Radu Mihai Popa, student & căpitanul echipei: Este un proiect în care se investește, este o investiție, nu cheltuială, avem mare noroc cu partenerii pentru că ne susțin, firmele se implică mai mult și studenții beneficiază, performanțele cresc și viitorul este mai strălucit, o sumă estimativă este 100.000 de euro, luând în considerare toate materialele, toate procesele de fabricare.
Competiția va avea loc în luna august, în Germania, iar studenții români vor concura cu proiecte înscrise de alte 84 de echipe din întreaga lume.