Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România va primi 1,39 miliarde de euro pentru eficiență energetică. Ce au mai decis eurodeputații

România va primi 1,39 de miliarde de euro prin programul pentru independență energetică față de petrolul rusesc și pentru tranziția verde.

Programul a fost adoptat în plenul Parlamentului European, cu 471 voturi pentru, 90 împotrivă și 53 abțineri. Fondurile de care va baneficia România sunt nerambursabile și vor fi folosite pentru investiții în eficiența energetică și pentru reducerea dependenței de gazul rusesc.

De asemenea îmbunătățirea infrastructurii energetice și investițile în sursele de energie regenerabilă sunt alte două domenii care vor beneficia de această finanțare. Până acum România a primit prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență aproximativ 30 de miliarde de euro.

Eurodeputaţii au modificat propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru a direcţiona mai bine măsurile prevăzute în capitolele RePowerEU în vederea reducerii vulnerabilităţilor energetice în UE. Noile norme ar urma să acopere măsurile începând cu 1 februarie 2022.

Măsurile incluse în capitolele RePowerEU ar urma să acorde prioritate investiţiilor menite să combată sărăcia energetică pentru gospodăriile vulnerabile, IMM-uri şi microîntreprinderi.

Eurodeputaţii doresc ca o sumă suplimentară de 20 miliarde de euro sub formă de granturi, propusă de Comisie, să provină din licitarea mai devreme a certificatelor naţionale de emisii în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, în loc să utilizeze certificate din rezerva UE pentru stabilitatea pieţei. Aceştia cer, de asemenea, Comisiei să identifice surse suplimentare pentru a completa finanţarea acţiunilor REPowerEU, inclusiv permiţând flexibilitate în utilizarea fondurilor necheltuite, în special a finanţării restante din ciclul bugetar 2014-2020.

Aceste granturi suplimentare ar urma să fie distribuite statelor membre, ţinând seama de rata lor de dependenţă energetică, de creşterea costurilor legate de energie pentru gospodării şi de ponderea combustibililor fosili în consumul intern brut de energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE