Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România - Tonga 24-45, la Cupa Mondială de Rugby 2023. ”Stejarii” încheie turneul fără nicio victorie

România a pierdut și ultimul meci de la Cupa Mondială de Rugby 2023, scor 24 la 45 cu Tonga. ”Stejarii” termină turneul din Franța pe ultimul loc în grupa B, fără niciun punct. Trei eseuri a marcat naționala României, prin Cristi Boboc (30'), Florin Surugiu (36') și Marius Simionescu (55')


Știrea inițială:

”Stejarii” pleacă cu șansa a doua și în acest meci, însă victorie cu Tonga ar însemna un obiectiv îndeplinit pentru României la acest turneu final, în condițiile în care selecționerul Eugen Apjok declara, la începutul turneului, că jocul cu Tonga ”pare mai abordabil”.

Selecționata antrenată de Eugen Apjok a pierdut toate meciurile disputate până acum la Cupa Mondială de Rugby: cu Irlanda (scor 8-82), cu Africa de Sud (scor 0-76) și cu Scoția (scor 0-84).

De cealaltă parte, nici Tonga nu a obținut niciun punct în cele trei meciuri disputate, însă a fost extrem de aproape să ia punct bonus ofensiv în meciul cu Africa de Sud, când au ratat spre finalul meciului șansa de a marca al patrulea eseu contra campioanei mondiale en titre.

Meciul de duminică va fi primul între cele două echipe la o Cupă Mondială.

România face 9 schimbări pentru meciul cu Tonga

Selecționerul Eugen Apjok a făcut 9 schimbări în primul XV faţă de meciul cu Scoţia, dintre care doi debutanţi, pentru partida cu Tonga, ultima a ''stejarilor'' la Cupa Mondială din Franţa/

După meciul cu Scoţia, au devenit indisponibili căpitanul Cristi Chirica, după ce a suferit o comoţie în acel meci, Jason Tomane, care are o ruptură musculară biceps, şi Dragoş Ser, care are contuzie costală.

Echipa naţionalei României pentru partida cu Tonga: 1. Alexandru Savin (CSA Steaua), 2. Ovidiu Cojocaru (căpitan; CS Dinamo), 3. Alexandru Gordaş (CS Dinamo), 4. Adrian Moţoc (Biarritz), Marius Iftimiciuc (US Carcassonne), 6. Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), 7. Cristi Boboc (CSA Steaua), 8. Andrei Gorcioaia (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Alin Conache (SCM USV Timişoara), 11. Taliauli Sikuea (CSM Ştiinţa Baia Mare), 12. Tangimana Fonovai (CSA Steaua), 13. Manumua Tevita (SCM USV Timişoara), 14. Nicolas Onuţu (CS Annonay), 15. Marius Simionescu (SCM USV Timişoara). Antrenor: Eugen Apjok.

Rezerve: 16. Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), 17. Iulian Hartig (RC Bassin d'Arcachon), 18. Costel Burţilă (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), 19. Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), 20. Damian Strătilă (CSA Steaua), 21. Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), 23. Mihai Graure (CS Dinamo).

România - Tonga, ultimul meci la națională pentru doi ”stejari”

Pentru Florin Surugiu și Andrei Gorgioia, meciul de duminică va fi ultimul în tricoul naționalei României. Cei doi se vor retrage din echipa națională după Cupa Mondială din Franța.

Cu 104 selecţii, participant la trei ediţii ale Cupei Mondiale, Florin Surugiu spune că va fi un moment emoţionant pentru el, dar totodată va avea o ambiţie foarte mare de a obţine singura victorie de la competiţia din Franţa.

Anunţul retragerii lui Surugiu şi Gorcioaia vine după ce un alt veteran, Mihai Macovei, neselecţionat pentru CM 2023, a anunţat în reţelele de socializare că renunţă la echipa naţională.

Clasamentul grupei B

  1. Africa de Sud - 15p
  2. Irlanda - 14p
  3. Scoția - 10p
  4. Tonga - 0p
  5. România - 0p

Programul și rezultatele României la Cupa Mondială de Rugby 2023

  • Irlanda - România - 9 septembrie (82-8)
  • Africa de Sud - România - 17 septembrie (76-0)
  • Scoția - România - 30 septembrie (84-0)
  • Tonga - România - 8 octombrie, ora 18:45

Palmaresul României la Cupa Mondială

România a participat la opt dintre cele nouă ediții ale Cupei Mondiale, însă niciodată nu a reușit să treacă de faza grupelor.

1987: Locul 3 în grupă: o victorie cu Zimbabwe, înfrângeri în fața Scoției și Franței.

1991: Locul 3 în grupă: o victorie în fața Fiji, înfrângeri în fața Franței și Canadei.

1995: Ultimul loc în grupă: înfrângeri cu Africa de Sud, Australia și Canada.

1999: Locul 3 în grupă: victorie cu SUA, înfrângeri cu Australia și Irlanda.

2003: Locul 4 în grupă: victorie cu Namibia, înfrângeri cu Australia, Irlanda și Argentina.

2007: Locul 4 în grupă: victorie cu Portugalia, înfrângeri cu Noua Zeelandă, Scoția și Italia.

2011: Ultimul loc în grupă: înfrângeri cu Anglia, Argentina, Scoția și Georgia.

2015: Locul 4 în grupă: victorie cu Canada, înfrângeri cu Irlanda, Franța și Italia.

2019: Calificată inițial, România a fost descalificată înaintea turneului pentru că a folosit un jucător care nu era eligibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE