Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scoția - România 84-0. ”Stejarii” pierd categoric și al treilea meci la Cupa Mondială de Rugby 2023

România a suferit o înfrângere dură în fața Scoției, scor 84-0, în meciul din grupa B de la Cupa Mondială de Rugby 2023. Este al treilea eșec al ”Stejarilor” la turneul final din Franța și al doilea meci consecutiv în care nu reușesc să marcheze niciun punct.

Scoțienii au marcat 12 eseuri și se pregătesc de meciul cu Irlanda, de pe 7 octombrie, când speră să producă surpriza și să învingă principala favorită a turneului.

”Stejarii” mai au de jucat un singur meci la Cupa Mondială de Rugby 2023, pe 8 octombrie, cu Tonga, echipă care de asemenea nu a obținut niciun punct la acest turneu final.


Știrea inițială

”Stejarii” au pierdut categoric și meciurile cu Irlanda (scor 8-82) și Africa de Sud (scor 0-76).

De cealaltă parte, Scoția a înregistrat o singură victorie, cu Tonga (scor 45-17) și a pierdut cu Africa de Sud (scor 18-3).

În ceea ce privește întâlnirile directe, cele două echipe se vor afla sâmbătă față în fața pentru a 14-a oară. Scoția a câștigat de unsprezece ori în fața României, în timp ce ”Stejarii” au câștigat numai de două ori. Trei din cele 13 meciuri s-au jucat la Cupa Mondială și au fost toate câștigate de scoțieni.

România, schimbări importante pentru meciul cu Scoția

Pentru meciul contra Scoției, selecționerul Eugen Apjok a făcut zece schimbări față de echipa care a jucat contra campioanei mondiale en titre, Africa de Sud. Astfel, doar Adrian Moţoc, Cristi Chirica, Gabriel Rupanu, Jason Tomane şi Marius Simionescu se regăsesc în echipa care a început partida cu Springboks.

Trei jucători se află în faţa debutului la Cupa Mondială, Taliauli Sikuea şi Sioeli Lama regăsindu-se în formula de start, în timp ce Costel Burţilă se află pe banca de rezerve.

Cel mai experimentat jucător al ''stejarilor'', Florin Surugiu (103 selecţii) se află şi el în faţa primului său meci la ediţia din acest an a Cupei Mondiale, după ce a participat la ediţiile din 2011 şi 2015.

XV-le de start al României: 1. Alexandru Savin (CSA Steaua), 2. Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), 3. Gheorghe Gajion (Stade Montois), 4. Adrian Moţoc (Biarritz), 5. Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare) 6. Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), 7. Dragoş Ser (CSA Steaua), 8. Cristi Chirica (căpitan; CS Dinamo), 9. Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), 10. Alin Conache (SCM USV Timişoara), 11. Taliauli Sikuea (CSM Ştiinţa Baia Mare), 12. Tangimana Fonovai (CSA Steaua), 13. Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), 14. Sioeli Lama (CSA Steaua), 15. Marius Simionescu (SCM USV Timişoara). Antrenor: Eugen Apjok.

Rezerve: 16. Florin Bărdaşu (CSA Steaua), 17. Iulian Hartig (RC Bassin d'Arcachon), 18. Costel Burţilă ((RC Hyeres Carqueiranne La Crau), 19. Marius Iftimiciuc (US Carcassonne), 20. Damian Strătilă (CSA Steaua), 21. Florin Surugiu (CSA Steaua), 22. Tudor Boldor (CSA Steaua), 23. Nicolas Onuţu (CS Annonay).

Clasamentul grupei B

  1. Irlanda - 14p
  2. Africa de Sud - 10p
  3. Scoția - 5p
  4. Tonga - 0p
  5. România - 0p

Programul României la Cupa Mondială de Rugby 2023

  • Irlanda - România - 9 septembrie (82-8)
  • Africa de Sud - România - 17 septembrie (76-0)
  • Scoția - România - 30 septembrie, ora 22:00
  • Tonga - România - 8 octombrie, ora 18:45

Palmaresul României la Cupa Mondială

România a participat la opt dintre cele nouă ediții ale Cupei Mondiale, însă niciodată nu a reușit să treacă de faza grupelor.

1987: Locul 3 în grupă: o victorie cu Zimbabwe, înfrângeri în fața Scoției și Franței.

1991: Locul 3 în grupă: o victorie în fața Fiji, înfrângeri în fața Franței și Canadei.

1995: Ultimul loc în grupă: înfrângeri cu Africa de Sud, Australia și Canada.

1999: Locul 3 în grupă: victorie cu SUA, înfrângeri cu Australia și Irlanda.

2003: Locul 4 în grupă: victorie cu Namibia, înfrângeri cu Australia, Irlanda și Argentina.

2007: Locul 4 în grupă: victorie cu Portugalia, înfrângeri cu Noua Zeelandă, Scoția și Italia.

2011: Ultimul loc în grupă: înfrângeri cu Anglia, Argentina, Scoția și Georgia.

2015: Locul 4 în grupă: victorie cu Canada, înfrângeri cu Irlanda, Franța și Italia.

2019: Calificată inițial, România a fost descalificată înaintea turneului pentru că a folosit un jucător care nu era eligibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE