Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Irlanda – România 82-8, la Cupa Mondială de Rugby 2023. ”Stejarii” pierd categoric în fața favoritei turneului

România a pierdut categoric primul meci de la Cupa Mondială de Rugby 2023, contra Irlandei. Lidera clasamentului mondial și principala favorită a turneului final a surclasat naționala ”stejarilor” cu 82 la 8.

România a marcat prima, printr-un eseu reușit de Gabriel Rupanu, în minutul 3 al partidei. A fost singurul eseu reușit de naționala pregătită de Eugen Apjok. De cealaltă parte, irlandezii au marcat nu mai puțin de 12 eseuri (cinci în prima repriză, șapte în a doua repriză).

Același Gabriel Rupanu a mai reușit să marcheze trei puncte, dintr-o lovitură de pedeapsă, în prima repriză. În actul secund, naționala României a fost inexistentă și nu a reușit să mai marcheze niciun punct.

Următorul meci al ”Stejarilor” va fi pe 17 septembrie, contra Africii de Sud, campioana mondială en-titre.

Clasamentul grupei B

  1. Irlanda - 5p
  2. Africa de Sud - 4p
  3. Tonga
  4. Scoția - 0p
  5. România - 0p

Programul României la Cupa Mondială de Rugby 2023


ȘTIREA INIȚIALĂ:

Irlanda – România, la Cupa Mondială de Rugby 2023

România este ”aproape condamnată să facă figurație” la Cupa Mondială de Rugby, au scris jurnaliștii de la AFP.

Naționala antrenată de Eugen Apjok nu traversează o formă foarte bună, pierzând meciurile de pregătire contra Italiei (57-7) și Georgiei (56-6), înaintea turneului. Italia și Georgia sunt de asemenea calificate la Cupa Mondială.

Selecționerul Eugen Apjok a fost nevoit să facă trei modificări în lot, din cauza accidentărilor.

De cealaltă parte, irlandezii sunt văzuți mari favoriți la câștigarea Cupei Webb Ellis. Selecționata antrenată de Andy Farrell ocupă primul loc în clasamentul mondial al echipelor naționale și este câștigătoarea ultimei ediții a turneului Six Nations.

Astfel, România are o misiune imposibilă în fața unei naționale care visează să cucerească în premieră Cupa Mondială.

România și Irlanda s-au mai întâlnit în faza grupelor la Cupa Mondială în anii 1999, 2003 și 2015. De fiecare dată, irlandezii au marcat cel puțin 40 de puncte. Prima dispută între cele două echipe a avut loc în anul 1986, când irlandezii au surclasat România cu 60-0.

”Stejarii” s-au pregătit de război. Selecționerul promite că România va juca ”cel mai bun rugby”

Cu câteva zile înaintea meciului cu Irlanda, ”stejarii” au participat la o ceremonie de la Cupa Mondială în cadrul căreia au cântat ”Treceți, batalioane române, Carpații”. Selecționarul naționalei a spus că jucătorii se pregătesc ”de război” în perspectiva meciului de debut sâmbătă.

"Ne pregătim de război că aşa este şi cântecul, şi sâmbătă cu siguranţă va fi o luptă şi o provocare pentru echipa noastră. Ceremonia i-a făcut să simtă mai mult că deja au intrat în competiţie în Cupa Mondială şi îi pregăteşte mai mult pentru sâmbătă", a declarat Eugen Apjok, conform unui comunicat de presă al Federaţiei Române de Rugby.

Referitor la meciul de sâmbătă, contra Irlandei, selecționerul a promis că echipa României să joace "cel mai bun rugby" de care este capabilă în întâlnirea cu liderul mondial.

"Băieţii vor fi pregătiţi pentru sâmbătă, ceea ce dorim pentru acest meci este să jucăm cel mai bun rugby al nostru şi să ne demonstrăm atât nouă cât şi celor ce ne susţin de acasă, din România că putem să facem un joc bun", a declarat Eugen Apjok, antrenorul României.

Componența echipelor pentru meciul Irlanda – România

Irlanda: Hugo Keenan; Keith Earls, Garry Ringrose, Bundee Aki, James Lowe, Johnny Sexton (căpitan), Jamison Gibson-Park; Andrew Porter, Rob Herring, Tadhg Furlong; Joe McCarthy, James Ryan; Tadhg Beirne, Peter O'Mahony, Caelan Doris

Rezerve: Ronan Kelleher, Jeremy Loughman, Tom O'Toole, Iain Henderson, Josh van der Flier, Conor Murray, Jack Crowley, Robbie Henshaw

România: Marius Simionescu; Nicholas Onutu, Fonovai Tangimana, Jason Tomane, Tevita Manumua; Hinckley Vaovasa, Gabriel Rupanu; Iulian Hartig, Ovidiu Cojocaru, Alexandru Gordas; Adrian Motoc, Stefan Iancu; Florian Rosu, Vlad Neculau, Cristian Chirica (căpitan)

Rezerve: Florin Bardasu, Alexandru Savin, Gheorghe Gajion, Marius Iftimiciuc, Dragos Ser, Alin Conache, Tudor Boldor, Taylor Gontineac

Palmaresul României la Cupa Mondială

România a participat la opt dintre cele nouă ediții ale Cupei Mondiale, însă niciodată nu a reușit să treacă de faza grupelor.

1987: Locul 3 în grupă: o victorie cu Zimbabwe, înfrângeri în fața Scoției și Franței.

1991: Locul 3 în grupă: o victorie în fața Fiji, înfrângeri în fața Franței și Canadei.

1995: Ultimul loc în grupă: înfrângeri cu Africa de Sud, Australia și Canada.

1999: Locul 3 în grupă: victorie cu SUA, înfrângeri cu Australia și Irlanda.

2003: Locul 4 în grupă: victorie cu Namibia, înfrângeri cu Australia, Irlanda și Argentina.

2007: Locul 4 în grupă: victorie cu Portugalia, înfrângeri cu Noua Zeelandă, Scoția și Italia.

2011: Ultimul loc în grupă: înfrângeri cu Anglia, Argentina, Scoția și Georgia.

2015: Locul 4 în grupă: victorie cu Canada, înfrângeri cu Irlanda, Franța și Italia.

2019: Calificată inițial, România a fost descalificată înaintea turneului pentru că a folosit un jucător care nu era eligibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE