Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, pe primul loc la tuberculoză încă din 2007. Cum se transmite boala

România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de numărul cazurilor de tuberculoză. Țara noastră își păstrează poziția încă din 2007, când am aderat la UE. Și mai îngrijorător este faptul că în 2023 am avut cele mai multe cazuri de tuberculoză la copii din ultimii patru ani. Medicii spun că în județele foarte poluate, precum Dolj și Giurgiu, numărul pacienților este semnificativ mai mare.

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boală infecțioasă, foarte contagioasă și potențial fatală. În trecut, era considerată boala sărăciei, însă în ultimii ani au ajuns la spital și persoane cu un nivel de trai peste medie. Cristi are 45 de ani și lucrează în domeniul IT. În decembrie, anul trecut, s-a simțit rău și a crezut că a răcit. Faptul că a slăbit 13 kilograme și că starea de sănătate nu i s-a îmbunătățit după tratament l-au determinat să meargă la medic, unde a primit diagnosticul de tuberculoză. Acum este internat la Marius Nasta.

Cristi, pacient cu tuberculoză: „Nu știam ce e, nici prin cap nu-mi trecea că aș putea avea tuberculoză. Da, m-a speriat diagnosticul un pic pentru că mă simțeam și foarte obosit, Personalul de aici știe ce face. Mă simt în siguranță aici.”

Și soțul Dianei s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Și el a crezut că e o simplă răceală, însă când a slăbit 10 kilograme și-a dat seama că este o problemă serioasă de sănătate. Acum cei 2 copii ai săi sunt internați în spital.

Diana, mama a doi copii suspecți de tuberculoză: „Copiii au ieșit și ei pozitiv la IDR, adică testul acela care se face la mână, i s-au făcut radiografii pulmonare și au ieșit mici artefacte. Noi trebuie să prevenim boala respectivă sau să facem așa fel încât să atenuăm formele grave, să nu se ajungă la altceva mai grav.”

dr. Beatrice Mahler, manager interimar Institutul de Pneumoftiziologie: „Avem 9572 de cazuri în total, nou diagnosticate în anul 2023, din care 429 sunt la copil. Creșterea cea mai spectaculoasă o avem la copil, mai ales pe incidență, pentru că vorbim de un număr de cazuri la copil care depășește cazurile diagnosticate în 2019.”

Cum se transmite tuberculoza?

Tuberculoza este provocată de un microb și se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân. Conform studiului dezvoltat de Institutul Marius Nasta, în județele unde poluarea este mare și incidența cazurilor de tuberculoză este ridicată.

dr. Gilda Popescu, coordonator Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei: „O creștere față de anul trecut, corespunzând unei incidențe de 48 la suta de mii de locuitori. Pe județe, în România, primul loc îl deține Doljul, urmat de județul Giurgiu, Brăila. Și, din fericire, există și județe a din centrul țării Covasna, Harghita, în care incidența este sub media europeană, respectiv 3,4 la suta de mii de locuitori.”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Tuberculoza rămâne un subiect de sănătate publică pe agendă în România și chiar dacă după o perioadă de scădere constantă, începând cu anul 2004, a incidenței tuberculozei, când eram pe la 140, dacă nu mă înșel, și am ajuns undeva în jur de 50 în ultimii ani, aparent numărul de azuri crește.”

Tuberculoza se face aproape exclusiv prin picăturile mici de salivă eliminate de către bolnav prin tuse, strănut sau chiar vorbit. Pacienții cu tuberculoză pulmonară care au rezultat pozitiv la examenul microscopic sunt contagioși până sunt diagnosticați și încep tratamentul. În câteva zile, devin necontagioși. Tuberculoza nu se transmite prin hainele purtate de bolnav sau prin obiectele pe care le ating.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE