România, inundată cu fake news pe TikTok. Expert în securitate: „Nu trebuie să ne speriem”

Val de dezinformări și știri false pe TikTok. De mai multe zile, platforma este inundată de clipuri care arată fie declarații scoase din context, fie operațiuni de mutare a unor echipamente militare și le prezintă drept dovezi privind începerea unui așa-zis „război".

În cel mai recent exemplu, o declarație a președintelui interimar a fost folosită în afara contextului pentru a alimenta temeri privind trimiterea unor militari români în Ucraina. Oficialii CNA spun că au constatat apariția acestor clipuri încă de luni și că au cerut eliminarea multora dintre ele.

Informație falsă: „Atât din partea României cât și a Europei, acordarea unui sprijin pentru Ucraina în această perioadă de conflict, un sprijin financiar, un sprijin militar, așa cum se va decide foarte probabil săptămâna viitoare.”

Este mesajul în urma căruia Administrația Prezidențială a fost nevoită să dea dezmințiri. Clipul în care președintele interimar ar anunța un așa-zis sprijin militar pentru Ucraina a strâns pe TikTok peste 60 de mii de vizionări în doar o zi.

„În niciun context, oficial sau neoficial, Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, nu a declarat și nici nu a sugerat că țara noastră este dispusă sau intenționează să trimită militari români în Ucraina”, a transmis Administrația Prezidențială.

Reacția CNA

România face parte din țările care acordă sprijin Ucrainei, dar a specificat de fiecare dată că acest sprijin nu va include și trimiterea de militari pe front în țara vecină.

Clipurile alimentează aceeași narativă precum cea folosită pentru a îi descuraja pe alegători să îl voteze pe Nicușor Dan, spune Mircea Toma, membru CNA.

Mircea Toma, membru CNA: „În opinia mea personală, noi suntem într-un război cu o entitate statală, nu am nicio șovăială să spun că este vorba despre Rusia și că noi luptăm cu o țară care ne agresează cu instrumente de război informațional, având la dispoziție doar instrumente de pace. Statul Român ar trebui să își asume faptul că este atacat. Că a fost pusă în pericol însăși natura societății noastre”.

Fake News: Poliția, de partea protestatarilor

Informație falsă: „Anunț de ultimă oră! Tocmai ce au declarat Poliția și Armata Română că ni s-au alăturat. Pe data de 26, ascultați-mă, veniți toți în Piața Constituției în fața Parlamentului, pentru că tocmai ce Poliția a declarat că ni se alătură nouă.”

Videoclipul cu informații false a strâns aproximativ 880 de mii de vizionări pe TikTok. Poliția a fost nevoită să dea o dezmințire prin care să explice că nu a anunțat niciun fel de partizanat cu eventualii protestatari. De altfel, o bună parte dintre videoclipurile cu informații false conțin și un îndemn la protest.

Mircea Toma, membru CNA: „Noi avem un mecanism de reacție rapidă, practic în aproximativ 4-6 ore de la identificarea unui asemenea mesaj noi dăm decizii pentru a cere platformelor să ia acțiune și în principiu să elimine aceste mesaje. Ceea ce se și întâmplă mai ales la TikTok. Am avut reacții începând de ziua de luni și marți.”

Hari Bucur Marcu, expert în securitate și apărare: „TikTok are câteva milioane de utilizatori în Romania, iar algoritmul este cam așa: dacă sunt 800.000 de vizualizări, vor fi 8.000 de reacții, iar la aceste reacții s-ar putea să iasă 8 în stradă. Nu trebuie să ne speriem.”

Imagini vechi sau mai recente care surprindeau mutarea de rutină a unor echipamente militare au fost și ele rostogolite drept o dovadă pentru începerea unui așa-zis război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE