Val de dezinformări privind războiul. Administrația Prezidențială: România nu trimite trupe în Ucraina

Administrația Prezidențială a reacționat vineri după ce pe TikTok au apărut informații false privind dislocarea de militari români în Ucraina. Autoritățile au respins categoric posibilitatea dislocării de trupe. Un val de dezinformări privind războiul au apărut cel puțin în ultimele două zile în România, inclusiv așa-zise pregătiri pe care autoritățile le-ar face în secret.

Pe Tiktok circulă postări ce induc panică în care oamenii sunt alertați cu privire la o dovadă cum că România se pregătește să disloce militari în Ucraina. Acestea au pornit o declarație pe care a făcut-o președintele interimar Ilie Bolojan în februarie.

Declarația e scoasă din context pentru a induce teama, spune Ministerul Apărării Naționale. Declarația e prezentată ca o dovadă că România va trimite trupe în Ucraina. Acest lucru nu este adevărat, afirmă șeful Cancelariei președintelui interimar Cristian Diaconescu.

„În niciun context, oficial sau neoficial, Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, nu a declarat și nici nu a sugerat că țara noastră este dispusă sau intenționează să trimită militari români în Ucraina.

Dimpotrivă, declarațiile sale publice au subliniat în mod constant continuarea sprijinului multidimensional al României pentru Kiev, fără a include perspectiva dislocării de trupe în țara vecină aflată în conflict. Aceasta este în concordanță cu poziția națională stabilită în urma consultărilor cu reprezentanții partidelor politice, în pregătirea participării la Consiliul European din 20 martie 2025, și cu decizia adoptată în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 martie 2025.”se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Cine poate decide trimiterea de trupe

Conform cadrului legal național, o eventuală decizie privind dislocarea de militari români într-o zonă de conflict trebuie adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și supusă aprobării Parlamentului României. Prin urmare, o astfel de măsură nu poate fi luată unilateral de Președintele României, fără o comunicare publică prealabilă, clară și lipsită de echivoc.

Totodată, Coordonatorul Cancelariei Președintelui interimar al României și Consilierul Prezidențial pentru Securitate Națională, Cristian Diaconescu, îndeamnă cetățenii și reprezentanții mass-media să consulte sursele oficiale și să evite diseminarea sau amplificarea informațiilor neverificate și, implicit, potențial false”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Autoritățile au avertizat că a apărut un val de informații false răspândite, inclusiv cu privire la trucarea unui clip în care apare sigla Euronews.

Dezinformare privind mobilizarea rezerviștilor, prin distribuirea unui document Metrorex

De asemenea, în cursul zilei de joi, a apărut un document care aparține într-adevăr Metrorex. Are legătură cu o procedură de rutină prin care Ministerul Apărării vrea să aibă o evidență cu salariații care au obligații militare, în cazul în care țara noastră s-ar afla într-o situație de urgență sau în război. Nu este o mobilizare pentru a trimite oameni pe frontul din Ucraina, așa cum fals se specifica în acele postări.

Aceste postări ar trebui să dispară în câteva ore, conform procedurilor implementate de România după ce țara noastră s-a confruntat cu probleme anul trecut cu privire la ingerințele rusești în campania electorală.

De asemenea, a mai existat un caz remarcat de Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6. Edilul a publicat un clip pe pagina sa de Facebook în care un utilizator a făcut o filmare în parcul Crângași în momentul în care sunt instalate corturi militare pentru un festival.

Acel utilizator sugera că se pregătește ceva important, deoarece militarii montează corturi, dând de înțeles că Romnia s-ar afla într-o situație iminentă de pericol sau de război.

Primarul Ciprian Ciucu spune că este vorba despre organizarea festivalului de știință Astrofest.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE