Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România cumpără 300 de stații meteorologice noi. Cât de importante sunt pentru populație

România cumpără 300 de stații meteorologice noi prin PNRR, în valoare de 40 de milioane de euro. Achiziția va ajuta la creșterea capacității de avertizare a populației cu privire la fenomenele meteo extreme. Proiectul va fi implementat de Administrația Națională de Meteorologie.

Astfel de fenomene extreme vor fi anunțate cu mai multă exactitate din 2025, atunci când vor fi instalate cele 300 de noi stații meteo automatizate. Acestea vor împânzi întreaga țară.

Elena Mateescu, director ANM: „Prin acest sistem îmbunătățim informațiile din teren atunci când emitem avertizări de vreme severă imediată de tip nowcasting, indiferent de sezon. Acum suntem la finalul toamnei, vorbim de cantități mari de apă, de ceață. Cu siguranță aceste stații ne vor ajuta. Informațiile despre ceață, de exemplu, cred că ne interesează pe noi, cât și pe utilizatorii strategici.”

Și agricultorii vor putea primi informații mai exacte cu privire la perioadele de secetă. Dacă acum Administrația Națională de Meteorologie face previziunile pentru fermieri cu informațiile primite de la 60 de stații agrometeorologice, din 2025 va avea la dispoziție încă 100 de stații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE