Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România are mai multe zile libere legale decât alte țări europene

Salariații români au dreptul la mai multe sărbători legale decât în alte țări europene. Anul acesta, românii au nu mai puțin de 15 zile libere de la stat, dintre care nouă se află în timpul săptămânii.

Românii mai au șapte zile libere de la stat anul acesta, începând cu mini-vacanța de Rusalii.

Ce zile libere au românii în 2022

Astfel, duminică, 12 iunie, și luni, 13 iunie, angajații nu vin la muncă. Următoarea zi liberă este luni, 15 august, cu ocazia sărbătorii religioase ortodoxe Adormirea Maicii Domnului. Zile libere vor mai fi pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, care pică într-o zi de miercuri, și pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României. La final de an, de Crăciun, angajații vor mai avea liber de la stat pe 25 și 26 decembrie, care pică într-o duminică și o zi de luni. Legea spune că persoanele care aparțin altor culte religioase își pot lua două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Care este situația în alte țări din Europa

În total, românii beneficiază de 15 libere de sărbători, pe când alți europeni, ca spaniolii, au doar opt astfel de zile anul acesta. Și britanicii au tot opt libere, iar două dintre aceste zile au fost în iunie, cu ocazia Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta. În Franța sunt 11 sărbători legale, însă nu toate aceste zile sunt nelucrătoare, cu excepția zilei de 1 mai, când nu lucrează nimeni, în afară de angajații din sectoarele esențiale, ca sănătatea, transportul public sau domeniul energiei.

De asemenea, statul german acordă cetățenilor săi nouă zile libere de sărbători, iar landurile pot stabili zile în plus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE