Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Roger Waters, acuzat de antisemitism, din cauza unor presupuse atacuri la adresa impresarului Pink Floyd

Roger Waters, cofondatorul trupei rock Pink Floyd, a fost acuzat în repetate rânduri de antisemitism. Artistul ar fi compus o melodie despre impresarul formației despre care ar fi spus c-ar fi un ”evreu nenorocit”, scrie The Guardian.

În cadrul unei investigații realizate de Campaign Against Antisemitism (CAA), o organizație neguvernamentală din Marea Britanie ce luptă împotriva antisemitismului, au fost intervievate mai multe persoane care au lucrat împreună cu Roger Waters. Acestea susțin că artistul ar fi făcut mai multe acuzații disprețuitoare la adresa evreilor.

De asemenea, reprezentanții CAA au făcut publice mai multe e-mailuri trimise de Waters în care el propunea ca un porc gonflabil și plutitor, folosit în timpul concertelor, să fie inscripționat cu un slogan antisemit. În e-mailurile ce datează din anul 2010, Waters a sugerat și ca publicul să fie ”bombardat” cu confetti sub formă de svastici, stele ale lui David, semne de dolar sau alte simboluri.

De altfel, în luna mai, Roger Waters a apărut într-o ținută asemănătoare uniformei naziste în timpul unui concert susținut în Berlin. Pentru a interpreta personajul Pink din opera rock ”The Wall”, artistul a purtat un trenci din piele neagră cu o banderolă roșie pe care erau desenate două ciocane încrucișate în loc de o svastică.

Waters a susținut întotdeauna că nu este antisemit și a afirmat că spectacolul a fost "în mod clar o declarație prin care se opune fascismului, nedreptății și bigotismului în toate formele sale".

În același turneu, cofondatorul trupei Pink Floyd ar fi comparat uciderea jurnalistului palestinian Shireen Abu Akleh cu cea a lui Anne Frank, una dintre cele șase milioane de evrei uciși de regimul nazist, prin proiectarea imaginilor celor doi.

De asemenea, saxofonistul Norbert Stachel a amintit despre mai multe situații în care Roger Waters ar fi exprimat opinii antisemite. El a afirmat că Waters și-a pierdut cumpătul în timpul unui turneu în Liban după ce la un restaurant au fost aduse mai multe preparate vegetariene, moment în care le-ar fi spus chelnerilor "să ia mâncarea evreiască".

Stachel a mai pretins și că Waters ar fi vorbit batjocoritor despre bunica sa, care a fost ucisă în timpul Holocaustului, iar un coleg l-a avertizat că nu facă vreun comentariu despre evrei dacă vrea să-și păstreze locul de muncă.

Acuzațiile au fost prezentate în cadrul unui documentar realizat de organizația CAA și prezentat de jurnalistul John Ware.

Totodată, producătorul Bob Ezrin a susținut că, în în anii '70, când a fost realizat albumul "The Wall" în Anglia, Roger Waters a inventat un cântec despre impresarul trupei, Bryan Morrison. Ezrin a declarat: "Nu-mi amintesc circumstanțele exacte, dar ceva de genul știi tu... ultimul vers al strofei a fost "pentru că Morry este un evreu nenorocit”.

Waters va susține un concert la London Palladium pe 8 și 9 octombrie. Organizatorul evenimentului a fost contactat pentru un punct de vedere, notează The Guardian. CAA a declarat că i-a transmis concluziile sale muzicianului, însă acesta nu a răspuns.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE