Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin decretează 30 septembrie drept 'Ziua reunificării' cu regiunile anexate în Ucraina

Publicat de: Euronews

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi o lege prin care stabileşte ca data de 30 septembrie să fie marcată de acum oficial ca "Ziua reunificării" cu Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Kremlin acum un an, potrivit EFE.

Putin prezentase această iniţiativa în Dumă de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) după ce Moscova organizase primele alegeri în regiunile respective în conformitate cu legislaţia rusă la începutul lunii septembrie.

Data de 30 septembrie 2022 "a rămas în istorie" ca ziua aderării celor patru regiuni ucrainene la Federaţia Rusă, potrivit unei note explicative publicate joi de autorităţile ruse pe portalul de informaţii juridice al guvernului.

În opinia Kremlinului, aceste patru regiuni au revenit în componenţa Rusiei în virtutea "exprimării voinţei populare a milioane de oameni şi a exercitării dreptului lor inalienabil de a-şi decide statutul politic în mod liber şi fără ingerinţe externe".

Putin a semnat în septembrie 2022 anexarea celor patru regiuni ucrainene în încercarea de a crea un coridor terestru cu peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014, pe care Kievul încearcă acum să o recucerească în cadrul unei ofensive începute în vară.

Rusia a inclus cele patru noi teritorii în Constituţie, dar, după mai bine de un an şi jumătate de lupte sângeroase, încă nu le controlează în totalitate.

Grupuri apropiate Kremlinului au cerut organizarea unui mare concert în Piaţa Roşie din Moscova, vineri, pentru a marca un an de la anexarea celor patru regiuni ucrainene.

"O ţară, o familie, o Rusie" este sloganul concertului, despre care unele media ruse independente, precum Meduza.io, scriu că aminteşte de sloganul partidului nazist "Un popor, un imperiu, un conducător".

Deşi Kremlinul nu a confirmat încă, la eveniment ar urma să participe şi Putin, care probabil le va adresa un mesaj celor prezenţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE