Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina a spulberat status quo-ul. Între altele, acest conflict a transformat viețile a milioane de ucraineni și ruși, a declanșat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a împins Finlanda și Suedia în NATO și a făcut ca facturile la energie și alimente să crească vertiginos.

O cursă pentru inovație tehnologică în sectorul militar

Războiul a produs și o transformare tehnologică. Pe măsură ce războiul din Ucraina s-a transformat într-un conflict de uzură, ambele părți au încercat să găsească acea inovație în materie de arme care să deblocheze situația de pe câmpul de luptă și să confere un avantaj decisiv uneia dintre tabere. În același timp, statele occidentale au început să cheltuiască tot mai mulți bani pe arme.

Schimbările au început să se vadă treptat. Dronele au devenit una dintre principalele arme folosite în războiul din Ucraina de ambele părți, iar introducerea intensivă a acestora pe câmpul de luptă a constituit o premieră în istoria războiului.

Estimările arată că piața mondială a dronelor militare ar urma să crească de la 13,3 miliarde de euro în 2023 la 33,4 miliarde de euro până în 2030, potrivit Fortune Business Insights. Kievul vrea să cheltuiască aproximativ 1 miliard de euro pentru a-și îmbunătăți propria flotă de drone.

„Dezvoltăm o tehnologie nouă, foarte agilă”, a declarat Rauno Lember, directorul operațional al Marduk Technologies, în timpul unei discuții cu experți din sectorul apărării din Estonia. Denumită „ucigașul dronelor rele”, compania sa a dezvoltat „Marduk Shark”, un sistem mobil care poate detecta, urmări și distruge dronele de la o distanță de până la 5 km.

În 2016, când Marduk - un startup estonian numit după un zeu babilonian care vâna dragoni - a început să facă pionierat cu dispozitive „electro-optice” capabile să detecteze dronele care nu funcționează cu ajutorul semnalelor radio, „toată lumea râdea de noi”, spune Lember, deoarece o astfel de tehnologie nu exista încă.

Dar de atunci lucrurile au evoluat rapid, iar Marduk poate fi astăzi utilă pe câmpul de luptă. Rauno Lember spune că sistemele Marduk au fost desfășurate deja în Ucraina. În pofida progreselor, Lember a declarat că există încă mari semne de întrebare cu privire la modul în care o astfel de tehnologie poate fi folosită pe câmpul de luptă.

„În lume, nu există o soluție cu adevărat bună pentru drone în acest moment. Când companiile spun că au o soluție de contracarare completă 100%, mint. Poți detecta dronele la kilometri distanță, dar problema este că nu știu cum să le doborâm în mod eficient”, a declarat el pentru euronews.com.

O altă tehnologie inedită în acest moment este reprezentată de vehiculele terestre fără pilot. Începând din 2013, Milrem Robotics a dezvoltat 15 sisteme robotice, care sunt desfășurate în 16 țări din întreaga lume, inclusiv în Ucraina și în mai multe țări membre NATO.

„TheMis UGV” este un robot controlat de la distanță care poate fi înarmat sau utilizat pentru dezamorsarea bombelor și colectarea de informații. „În cazul mașinilor, care au nevoie doar de puțin combustibil și de ceva întreținere, le vezi cu siguranță ca pe o opțiune pentru a crește sustenabilitatea unei campanii militare”, a declarat Sten Allik, director al CD&E la Milrem Robotics. Compania a vândut 14 astfel de roboți Ucrainei.

În Estonia, un stat aflat în vecinătatea Rusiei, experții din domeniul apărării încearcă să stimuleze inovația. Înainte de război, „industria de apărare era privită ca nefiind atât de importantă. Dar acum toată lumea își dă seama că este vorba despre libertatea și existența noastră”, a declarat Arno Vaik, CEO al Threod Systems, un dezvoltator și producător estonian de drone.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE