Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drona Shahed, o armă cu buget redus. O dronă similară, dar civilă a fost prezentată în studioul Euronews

Dronele Shahed sunt arme cu buget redus, dar care pot transporta o încărcătură de până la 40 de kilograme de explozibil. O dronă similară, de uz civil, a fost prezentată în studioul Euronews de inginerul doctorand Mihai Daniel Dragu, locotenent în rezervă și specialist în drone. Chiar dacă dronele sunt relativ ușor de confecționat sau de procurat, autoritățile atrag atenția că ele nu pot fi ridicate de la sol fără autorizație. 

Mihael Daniel Dragu, locotenent în rezervă, specialist în drone: ”Dronele Shahed sunt o armă de buget, cea mai eficientă lovitură pentru cei cu resurse financiare limitate. Ele pot transporta o încărcătură de până la 40 de kilograme de explozibil, cu o viteză medie de 100 km/h, o anvergură de 2,5 metri și o lungime de 3,5 metri. Acestea sunt construite din material compozit și nu au o aripă separată de fuselaj. Sunt cele mai ieftine modele de drone deoarece lipsesc suprafețele de control de la antenaj. Acestea au doar două suprafețe de control și două aripi, în comparație cu cele cinci. Sunt mai mari și sunt construite din materiale mai rezistente. Aceste drone nu provoacă daune semnificative și sunt utilizate în principal pentru măsurători cadastrale.”

Drona prezentată în studioul Euronews este o variantă civilă, alimentată electric. Acest tip de dronă este caracterizat de lipsa unei turbine de evacuare, ceea ce contribuie la o performanță sporită.

Mihael Daniel Dragu, locotenent în rezervă, specialist în drone:  Aceste drone sunt electrice (n.red. drona din studio) și nu au tobă de eșapament, ceea ce le conferă o putere sporită. Acesta este și motivul pentru care emit acel zgomot specific și puternic. Vulnerabilitățile acestor drone sunt reprezentate de aripi și motor. Lovindu-le în aceste zone, aceste aparate de zbor își pierd controlul și se prăbușesc."

Inginerul Mihai Daniel Dragu subliniază că ar fi extrem de grav ca o dronă încărcată cu întreaga cantitate de explozibil specificată în fișa tehnică să ajungă într-o zonă locuită. Cu toate acestea, șansele ca un astfel de aparat de zbor să ajungă în zona Plauru sunt destul de mici. 


Mihael Daniel Dragu, locotenent în rezervă, specialist în drone: ”Am observat că există o distanță de 5 kilometri între zona de impact și Plauru. O dronă Shahed zboară la o altitudine foarte scăzută, nu depășind 500 de metri, ceea ce face ca oamenii din zonă să fie relativ în siguranță. Aceste drone nu pot atinge o distanță atât de mare pentru a reprezenta o amenințare reală.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE