Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Misterul amiralului Viktor Sokolov. Moscova și Kievul se contrazic în declarații privind moartea acestuia

Uciderea unui amiral ar reprezenta o lovitură pentru orice armată din lume, dar bucuria ucrainenilor după presupusa moarte a comandantului flotei rusești din Marea Neagră s-ar putea dovedi de scurtă durată.

La o zi după ce au anunțat că amiralul se numără printre cei 34 de ofițeri uciși într-un atac în spatele liniilor inamice, oficialii ucraineni au recunoscut marți că ar putea exista o oarecare incertitudine.

Declarația armatei ucrainene, potrivit căreia acum încearcă să „clarifice” dacă amiralul Viktor Sokolov a fost de fapt ucis într-o lovitură îndrăzneață în Crimeea, a venit după ce Moscova a publicat marți o înregistrare video în care pretinde că amiralul Sokolov este în viață. Ținând cont că Moscova a refuzat și în trecut să recunoască eșecuri militare sau moartea unor oficiali de rang înalt, situația amiralului Sokolov rămâne incert.

În videoclipul Moscovei, Serghei Șoigu, ministrul Apărării, poate fi văzut discutând despre un exercițiu pe care, potrivit acestuia, Flota rusă din Pacific l-a finalizat cu o zi înainte. Un ofițer care pare a fi amiralul Sokolov este văzut pe un ecran video, aparent dintr-o altă locație.

Videoclipul a fost editat pentru a arăta prezența comandantului flotei de mai multe ori la întâlnire, posibil pentru a oferi dovezi că acesta era încă în viață. Data de 26 septembrie este vizibilă pe clip.

Ucrainenii susțin că l-au ucis pe Sokolov

La rândul lor, ucrainenii, chiar dacă au recunoscut incertitudinea, au susținut că amiralul Sokolov s-a numărat printre victimele atacului de vineri.

„Potrivit surselor disponibile, comandantul Flotei Mării Negre se numără printre cei morți”, se arată în comunicatul armatei ucrainene. Nu se știa pe ce își baza Ucraina afirmațiile detaliate - atât cele de marți, cât și cele din zilele de după atacul asupra Sevastopolului.

Luni, când a anunțat moartea comandantului flotei și a altor 33 de ofițeri, Ucraina a declarat că alți 105 au fost răniți, inclusiv doi generali despre care a spus că au suferit răni grave.

Dacă se dovedește că oficialii ucraineni se îneală, nu va fi prima dată când aceștia anunță prematur moartea unui oficial rus de nivel înalt. La începutul războiului, Kievul a dat o lovitură Moscovei când a scufundat nava amiral a Rusiei din Marea Neagră, Moskva. Căpitanul navei a fost ucis în atac, a susținut Ucraina, dar tot atunci au apărut înregistrări video care îl arătau aparent viu și sănătos.

Indiferent dacă noile afirmații se confirmă sau nu, marți a fost incontestabil faptul că Ucraina a reușit să dea o lovitură majoră în inima Crimeii, pe care Moscova a cucerit-o în 2014. Cartierul general al flotei ruse a fost grav avariat în urma atacului.

Ucraina a vizat Crimeea într-un efort de a diminua eficiența acesteia ca centru de aprovizionare pentru forțele rusești din sudul Ucrainei. Marți dimineața devreme, dronele rusești au vizat sudul Ucrainei, lovind infrastructura portuară. A fost a doua zi consecutivă de atacuri asupra porturilor din regiunea Odesa.

Moartea amiralului Sokolov ar fi una dintre cele mai mari lovituri pentru marina rusă de când forțele ucrainene au scufundat crucișătorul Moskva.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE