Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a fost posibil atacul la sediul Flotei Rusiei de la Marea Neagră. Ucrainenii au avut o săptămână foarte profitabilă

La finalul săptămânii trecute, ucrainenii au reușit una dintre cele mai grele lovituri date Rusiei de la începerea războiului. Armata Kievului a distrus cu rachete sediul Flotei ruse de la Marea Neagră, iar 34 de persoane au fost ucise, printre care și șeful Statului Major General de la Marea Neagră, Viktor Sokolov, dar și alți oficiali de rang înalt. Au existat și 105 răniți.

Ucrainenii au distrus clădirea SMG rus chiar cu ajutorul rușilor

La câteva zile distanță, au apărut informații că această lovitură de o asemenea anvergură a fost posibilă cu ajutorul informațiilor din interior, conform Business Insider. Ucrainenii ar fi apelat la niște ofițeri ruși care erau nemulțumiți că nu își primiseră lla timp salariile și bonusurile promise. Astfel, ei le-au dat informații ucrainenilor și le-au spus când anume urma să aibă loc o reuniune amplă, cu mai mulți șefi ai armatei ruse. Informațiile s-au dovedit utile și i-au ajutat pe ucraineni să distrugă sediul Statului Major, din Sevastopol și să-i elimine pe acei generali. Serviciile SBU șu HUR susțin că militarii ruși au fost plătiți de ucraineni, în compensație pentru acele datorii.

Ucrainenii au avut o săptămână foarte profitabilă, în care au dat lovituri grele armatei ruse, mai ales în teritoriile ocupate. Pe lângă informatorii din interior, ucrainenii sunt ajutați și de partizani de pe teritoriile ocupate de ruși. De exemplu, partizanii Atesh, din comunitatea tătară din Crimeea, au reușit să lase fără curent o bază militară din Melitopol, oraș strategic, de o importanță deosebită. Acesta ar putea fi recucerit curând de ucraineni, având în vedere că trupele s-au apropiat destul de mult. În consecință, potrivit informațiilor serviciilor secrete ucrainene, rușii își fortifică defensiva.

Primarul din Donețk, Petro Andriushchenko, a anunțat pe Telegram problemă penei de curent și a postat o fotografie în care se vede un nor gros de fum negru, posibil de la un transformator ars, care a dus la acest incident. De precizat că unele echipamente ale armatei au nevoie vitală de energie pentru a funcționa.

Tot mulțumită informațiilor primite de la ruși, ucrainenii au reușit și alte lovituri importante date armatei Moscovei. În mai puțin de o săptămână, au fost distruse șase batalioane rusești, ceea ce înseamnă peste 2.800 de invadatori. Ucrainenii au scos din luptă și 198 de sisteme de artilerie, 39 de tancuri, 76 de vehicule blindate, conform Ukrinform.

Eficiența serviciilor ucrainene s-a făcut simțită și printr-o altă realizare care a vizat destructurarea unei rețele de agenși și spioni ruși în Harkov, așa cum a anunțat chiar SSU (Serviciul de Securitate al Ucrainei).

În tot acest timp, președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a dat ordin capilor armatei să pună capăt ofensivei ucrainene până la începutul lunii octombrie, după cum anunță publicația Pravda.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE