Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se apără Roger Waters după ce a fost acuzat de antisemitism. ”Sunt tentative viclene și motivate politic”

Roger Waters, cofondatorul trupei Pink Floyd, a declarat că s-a opus fascismului și fanatismului în momentul în care a apărut pe scenă îmbrăcat într-o uniformă similară cu cele purtate de ofițerii naziști, în timpul unui concert pe care l-a susținut la Berlin. Pentru gestul său, artistul britanic este anchetat de Poliția germană, relatează agenția Reuters.

Artistul în vârstă de 79 de ani a afirmat că unele elemente controversate din timpul spectacolului său pe care l-a susținut la Mercedes-Benz Arena din Berlin au fost ”foarte clar” o declarație împotriva fascismului, nedreptății și a bigotismului.

”Tentativele de a prezenta aceste elemente ca altceva sunt viclene și motivate politic", a scris Roger Waters pe Twitter.

În timpul concertului din 17 mai, artistul celebru a apărut pe scenă purtând un pardesiu lung și negru, cu o banderolă de culoare roșie la unul dintre brațe. De asemenea, Waters a îndreptat spre public o mitralieră de jucărie. Ținuta includea o emblemă similară svasticii, formată din două ciocane încrucișate. Astfel, a amintit de costumele din filmul "The Wall", ce are la bază pe albumul de succes al trupei Pink Floyd din 1979, considerat o critică la adresa fascismului.

Waters a precizat că reprezentarea unui "demagog fascist nebun" a fost un element al spectacolelor sale încă de la momentul lansării peliculei "The Wall".

În schimb, pe rețelele de socializare, unii utilizatori i-au luat apărarea lui Roger Waters, afirmând că spectacolul a fost o recreere a unor scene satirice din filmul în care rockerul Bob Geldof a jucat în rolul principal. Mai mult, fanii au mai precizat că Waters a purtat aceeași costumație și la alte concerte.

Simbolurile, steagurile și uniformele naziste sunt interzise în Germania. Din acest motiv, Roger Waters este anchetat de poliția din Germania, fiind suspectat de "incitare”.

Prin costumul pe care l-a purtat, Waters ar fi încălcat "demnitatea victimelor” și ar fi ”aprobat, glorificat sau justificat dominația violentă și arbitrară a regimului nazist într-un mod care perturbă pacea publică”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, conform Reuters.

Alte municipalități germane, printre care Munchen, Frankfurt și Köln, au încercat să anuleze concertele lui Roger Waters după ce grupuri evreiești, inclusiv Consiliul Central al Evreilor, l-au acuzat de antisemitism.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE