Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RO-Alert de atac cu drone în apropiere de graniță. Locuitorii din 16 comune din Tulcea au fost avertizați să se adăpostească

Un nou atac cu drone rusești a avut loc la granița Ucrainei cu România. Populația din 16 comune din nordul județului Tulcea a fost avertizată să se adăpostească, după ce în Odesa a avut loc o ofensivă aeriană a armatei ruse.

Autoritățile române au emis mesajul Ro-Alert la aproximativ o oră după exploziile din Odesa și le-au recomandat locuitorilor din zona de frontieră cu Ucraina să intre în adăposturi.

A doua alertă într-o săptămână

Este a doua alertă în mai puțin de o săptămână pe care autoritățile române au transmis-o locuitorilor din localitățile dunărene aflate la granița cu Ucraina. Tot în această săptămână, în noaptea de 13 spre 14 decembrie, a fost descoperită o dronă prăbușită la 4 kilometri distanță de localitatea tulceană Grindu, după ce forțele ruse au atacat portul ucrainean Chilia Nouă.

La acel moment, radarele armatei române au detectat că în spațiul aerian a pătruns o dronă la înălțime mică. Ulterior, echipe mixte din Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au făcut o recunoaștere în zonă și au descoperit drona și un crater de 1,5 metri adâncime.

NATO a declarat că nu are informații care să lege acest incident de un atac intenționat al Rusiei împotriva Aliaților.

"Condamnăm cu fermitate atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile în Ucraina şi de-a lungul Dunării. Continuăm să monitorizăm situaţia şi rămânem în strânsă legătură cu autorităţile române", a precizat purtătorul de cuvânt al Alianței.

În urma acestui incident, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse, Valery Kuzmin.

La începutul lunii octombrie a fost descoperit un crater de dronă în apropiere de localitatea Plauru. În acest an, mai multe resturi care ar putea proveni de la drone rusești au fost identificate pe teritoriul României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE