Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analist militar, despre drona prăbușită în Grindu. ”Kremlinul a prins curaj. Rușii vor relua aceste atacuri”

Drona care s-a prăbușit în apropierea localității Grindu din Tulcea este ”foarte probabil rusească” și chiar dacă a pătruns în spațiul aerian românesc nu a provocat pierderi materiale sau de vieți omenești, a declarat comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu. În direct la Euronews România, analistul militar a evidențiat că Rusia ”a prins curaj”, iar astfel de atacuri asupra infrastructurii portuare vor continua pentru a afecta capacitatea Ucrainei de a exporta cereale.

Militarul în rezervă Sandu Valentin Mateiu a vorbit despre cazul dronei care s-a prăbușit în apropierea localității tulcene Grindu și a evidențiat că ”situația rămâne periculoasă, dar nu este îngrijorătoare”.

”Drona este foarte probabil rusească. A intrat în spațiul aerian românesc, dar sistemul de apărare național a reacționat adecvat și nu am avut pierderi materiale și mai ales nu am avut pierderi de vieți omenești.

Câtă vreme suntem în această poziție, România va reacționa diplomatic, dar nu va schimba foaia, în sensul în care să activeze articolul 4. La nivel sistemului național de apărare, răspunsul a fost adecvat”, a explicat analistul militar, în direct la Euronews România.

Ce prevede articolul 4 al Tratatului NATO

Potrivit Tratatului, Articolul 4 prevede: ''Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre Părţi'', conform www.nato.int.

Cum intervine Armata în cazul violării spațiului aerian al României

”În primul rând, am avut o supraveghere de radiolocație bună și au fost sesizate nu numai roiul de drone care se apropia, dar și momentul în care a pătruns în spațiul nostru aerian drona sau fragmente de dronă.

După aceea au apărut cele două elemente. Primul: au intrat în acțiune elementele de apărare în aer - Poliția aeriană și Poliția aeriană întărită, adică avioanele noastre F-16 și avioanele germane.

De asemenea, s-a transmis mesajul RO-Alert, în sensul în care populația a fost avertizată să ia măsuri să nu apară o amenințare a vieții”, a explicat comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu.

Restricții de zbor de-a lungul Dunării

”Chiar dacă avioanele se ridică, România a declarat o zonă non-fly de-a lungul Dunării și 30 de kilometri în adâncime, până la 4.000 de metri înălțime.

Aici apare o problemă pur tehnică, militară - deconflictizarea, în sensul în care aeronavele se ridică, dar există o procedură internă.

Voi da exemplul din Portland, când britanicii pentru a realiza apărarea antiaeriană au creat un asemenea paralelipiped în care avioane Harrier britanice nu intrau. Ele interceptau avioanele în afara acestui paralelipiped, ca să se elimine posibilitatea unui accident în care, de exemplu, apărarea antiaeriană ucraineană care trage cu mitraliere, nu are sisteme de identificare.

Nici măcar nu este în NATO să avem sistem de identificare comun, să nu lovească un avion care oricât de modern este, când a coborât la înălțime mică este vulnerabilă la focul de infanterie”, a mai precizat Sandu Valentin Mateiu.

Analist militar: ”Sistemul nostru de apărare se va concentra pe apărarea localităților”

”Plecăm de la realitatea militară. Nu poți apăra nici din aer, nici de la sol integral teritoriul unei țări. Aperi obiective. (...) În cazul nostru, Delta Dunării este o zonă mare nepopulară și atenția noastră se concentrează pe localități.

E periculos că a fost Grindu. Până acum vorbeam despre localitatea Plauru care a fost în imediata proximitate a teritoriului ucrainean. Acum avem - Galați, Cotul Pisicii, Grindu, este exact la sud de Giurgulești și la sud-vest de Reni.

Cred că drona sau bucata de dronă a provenit dintr-un aparat care a încercat să lovească infrastructura portuară de la Reni.

De aceea, sistemul nostru de apărare se va concentra pe apărarea localităților, în sensul în care o dronă, prin traiectoria sa, prezintă un pericol pentru o localitate este prioritară ca țină pentru apărarea antiaeriană de la sol și cea din aer.

În același timp, orice încălcare a teritoriului României va trezi o reacție diplomatică adecvată românească”, a mai spus expertul.

Comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu: ”Ungaria și Austria aproape că promovează interesele Moscovei”

”Războiul va continua cu toată duritatea lui. Noi gustăm o umbră de îngrijorare față de carnagiul care este în Donbas și în sudul Ucrainei.

Cred că în actuala conjunctură, mai ales, ce vedem la Congresul american și la Bruxelles, cu Ungaria și chiar Austria, că aproape că promovează interesele Moscovei.

Suntem în situația în care Kremlinul a prins curaj. L-am ascultat pe Putin la acea conferință, pseudoîntâlnirea poporul, și cred că vor relua aceste atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene pentru a le lovi capacitatea de a exporta cereale.

Ucraina trăiește prin porturile de la Dunăre. Trăiește prin acel culoar navigabil, în sensul că este apărat de la Odessa spre apele noastre teritoriale, dar mai ales trăiește prin România.

În situația în care vor prezenta pericol pentru localități, forțele noastre aeriene și apărarea antiaeriană de la sol vor intercepta aceste drone”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE