Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biserică veche de trei secole, salvată de voluntari. Colindătorii deschid ușile bisericilor restaurate prin ”Ambulanța pentru monumente"

Un grup de colindători a deschis porțile unei biserici vechi de sute de ani, în județul Sălaj. Astfel, tinerii au sărbătorit restaurarea lăcașului de cult care a fost posibilă prin proiectul de voluntariat Ambulanța pentru monumente. Biserica face parte dintr-o listă de 90 de monumente din județul Sălaj pe care voluntarii încearcă să le salveze.

Colindătorii au cântat în mers pe străzile satului Brusturi, până la biserica veche. Doi dintre ei, Călin și Melania sunt studenți la conservator.

Călin și Melania: ”Suntem aici cu colegii noștri să încântăm bisericile, oamenii care ne așteaptă cu mult drag. Prima dată când am venit a fost ceva wow. Oamenii erau foarte primitori, veseli, practic era totul ca într-un vis al colindelor.”

50 de monumente vechi au fost restaurate

Una dintre asociațiile implicate în proiect a restaurat 12 biserici în județul Sălaj, din 2018 până astăzi.

Bogdan Ilieș, vicepreședintele Asociației Arhaic: ”În 2018 a fost prima biserică pe care am reparat-o împreună cu ambulanța pentru monumente. Cu cele de anul asta am ajuns la 11 biserici de lemn, plus încă un monument de piatră.”

Bogdan Pintea, secretar, Ambulanța pentru Monumente Sălaj: ”Bisericuța din Brustur poartă hramul sfinților Mihail și Gavril, este datată cronologic 1717 - 1721 când a fost construită din arborii tăiați.”

Biserica din Brusturi și-a păstrat forma autentică și este unul dintre cele mai bine conservate monumente de interes național din județul Sălaj. Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat cu o serie de organizații din România. După șapte ani de activitate, voluntarii au restaurat, la nivel național, cu ajutorul donațiilor, 50 de monumente vechi, dintre care biserici, case și cetăți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE