Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamente violente la Marea Neagră. Vladimir Putin spune că orașul-port Odesa este unul rusesc

Armata rusă continuă bombardamentele masive asupra Ucrainei. Iar Vladimir Putin, liderul autoritar de la Kremlin, a reluat retorica folosită la începutul războiului și spune că tot sud-estul Ucrainei este: teritoriu istoric al Rusiei. Declarațiile președintelui rus au venit la câteva ore după bombardamentele violențe asupra regiunilor ucrainene de la Marea Neagră.          

Cel puțin 11 oameni, printre care și trei copii, au fost răniți în atacul cu drone și rachete asupra regiuni Odesa. Dronele kamikaze lansate de ruși au lovit și infrastructura portuară de la Dunăre, în apropiere de România.  

La câteva ore distanță, președintele rus Vladimir Putin a spus că Odesa este un oraș rusesc. 

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: ”Tot sud-estul Ucrainei permanent a fost unul pro-rus, fiindcă sunt teritorii istoric rusești. Toată zona Mării Negre, în urma războaielor ruso-turce, a revenit Rusiei. Ce are de-a face aici Ucraina? Nu are nicio legătură. Nici Crimeea și toată zona Mării Negre. Odesa, în general, este oraș rusesc. Noi știm acest lucru. ”

”Acolo e apartamentul meu. Nu mai sunt pereții dintre camere. Acolo a ars un apartament. Au venit pompierii și l-au stins”, spune un localnic. 

Între timp, armata ucraineană construiește linii fortificate de apărare în nordul țării, la granița cu Rusia. În ultima perioadă, armata rusă și-a intensificat atacurile de sabotaj în regiunile Cernihiv și Sumî. Autoritățile de la Kiev se pregătesc, în aceste condiții, să facă față unei eventuale invazii a armatei ruse.

Cele mai grele lupte se dau, în prezent, în sud-estul Ucrainei, unde linia frontului se întind pe aproape două mii de kilometri. Rușii lansează atacuri violente pentru a cuceri orașe din regiunea Donețk și Lugansk, iar observatorii străini vorbesc chiar despre un avans ușor și cucerirea pozițiilor ucrainene.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE