Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Genesis Market, o rețea globală de hackeri, destructurată. Operațiunea s-a desfășurat în 17 țări, inclusiv în România

Una dintre cele mai periculoase platforme, unde s-au vândut identități virtuale furate de hackeri de la peste două milioane de oameni, a fost închisă printr-un efort comun al autorităților europene și americane.

Operațiunea FBI și Europol s-a desfășurat în 17 țări, inclusiv în România. Patru dintre clienții platformei "Genesis Market " care au cumpărat astfel de conturi, ce conțineau inclusiv date de conectare la conturi bancare, au fost localizați în România, iar unul a fost reținut.

Magazinul online Genesis Market trafica adrese de email, nume de utilizator și parole, detalii și parole de conturi bancare și alte informații sensibile. Platforma oferea spre vânzare ceea ce creatorii au numit "boți" care infectau dispozitivele victimelor și dădeau acces la datele secrete. Prețul unui astfel de "bot" varia de la aproape 1 dolar până la câteva sute de dolari, în funcție de datele oferite, cele ami scumpe fiind cele financiare.

Ruben van Wal, poliția olandeză împotriva criminalității cibernetice: "Au fost furate nu doar datele personale ale victimelor, ci și amprentele digitale. Și asta înseamnă că toate datele care ți-au fost furate pot fi folosite în mod malițios, de la magazine online, la bănci și ID-ul digital, rețelele de socializare, totul. Victimele sunt panicate, nu știu cum să-și elibereze calculatoarele de acest tip de infecții."

Site-ul a fost închis cu ajutorul ofițerilor din 17 țări, iar acum, pe pagina principală apare un banner pe care scrie că platforma a fost confiscată. În timpul operațiunii coordonate de FBI au fost arestați în jur de 120 de utilizatori din mai multe țări, inclusiv din Statele Unite. În cei 5 ani de când a fost creat, Genesis Market le-a oferit acces utilizatorilor la datele de pe mai mult de 1 milion și jumătate de computere infectate cu un malware, au declarat autoritățile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE