Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Retailerii încep să țină pasul cu moda sustenabilă. Marile magazine oferă serviciul de reparare și cumpărare a hainelor second-hand

Sub presiunea cumpărătorilor și a directivelor europene, tot mai mulți producători de haine caută metode pentru a reduce poluarea textilă. Moda sustenabilă este în vogă, iar lanțurile fast-fashion încearcă să țină pasul. Tot mai mulți retaileri încearcă să găsească soluții pentru a combate poluarea. Mai nou, și românii își pot repara hainele pe care le cumpără de la un brand în același magazin.

De asemenea, au și opțiunea de pre-owned, adică pot vinde și cumpăra hainele brandului la mâna a doua.

Cristina Căriga, creator de conținut: ”În second hand-uri, în acest moment, ai posibilitatea să găsești niște piese, în adevăratul sens al cuvântului, pe care în magazinele de fast-fashion nu le găsești sau nu au aceeași autenticitate și la niște prețuri foarte accesibile și atunci eu pot să fiu, cum sunt acum, îmbrăcată din cap până-n picioare din second hand și ce am pe mine să fie mai puțin de 100 de lei, cu totul.”

Cristina, un creator de conținut din București, merge la ”vânătoare” de piese vestimentare în second hand-uri și le arată urmăritorilor ce ținute poate face cu ele. Practic, ne arată că niciodată nu a fost mai ușor ca azi să ne cumpărăm haine.

Cristina Căriga, creator de conținut: ”Să vă prezint ținuta mea: în partea de sus am un maiou pe care am dat 3 lei și l-am luat dintr-un second hand de cartier din Lujerului din București, vara trecuta, plus pantalonii, iar în picioare am niște ciocate din piele. Sunt făcute manual. Le-am găsit într-un SH. Cred că am dat 50 de lei pe ele”.

Lanțurile de fast-fashion din România încep să implementeze moda hainelor sustenabile, inspirată din Statele Unite, unde majoritatea producătorilor oferă servicii de reparații, reciclare și comercializare în sistem second-hand. Spre exemplu, într-un mall din Cluj-Napoca, un brand renumit a introdus servicii de reparații pentru hainele cumpărate exclusiv de la ei.

George Nechifor, assistant manager al unui magazin de haine: ”Este o posibilitate ca clienții să-și aducă hainele și să primească modificări sau reparații. De exemplu, reparația e între 30 și 80 de lei”.

Cum a luat amploare moda sustenabilă în România

Familia Bouleanu din Craiova are un atelier de recondiționare a articolelor vestimentare. Ideea i-a aparținut lui Ionuț, care a lucrat anterior la o casă de modă și a observat că mulți clienți voiau să-și modifice hainele, iar acest serviciu nu exista.

Ionuț Bouleanu, patronul unui atelier de recondiționare haine: ”Aici, domnul a venit cu un sacou și l-a purtat la un eveniment și domnul a mai luat câteva kilograme în plus și îl vrea lărgit sacoul.”

Clientă: ”Sunt aici pentru a ridica o pereche de pantaloni care au fost ajustați pentru că îmi erau mari. Doar ce-i cumpărasem, dar nu se potrivea dimensiunea”.

Pe lângă serviciile de reparare, opțiunea pre-owned introdusă de toți mai mulți retaileri oferă clienților posibilitatea de a cumpăra articole la mâna a doua din mall. Toate acestea, în încercarea de a oferi variante eco-friendly.

Problema este că multe haine sunt făcute din materiale compozite care nu permit reciclarea lor, avertizează specialiștii în reciclare.

Mihai Tănase, specialist în domeniul reciclării: ”Au apărut ceva inițiative, inclusiv Comisia Europeană își propune să aplice și în industria de fashion responsabilitate extinsă a producătorului, cea care deja se aplică în industria ambalajelor și asta înseamnă că cei care pun pe piață articole textile vor fi nevoiți să demonstreze că un procent din acestea au ajuns să fie reciclate sau, sau dacă nu, să plătească o anumită taxă”.

Care înseamnă regula celor 30 de purtări

Specialiștii în moda sustenabilă au câteva sfaturi pentru cei care vor să se îmbrace responsabil. În primul rând ar trebui să țină cont de regula celor 30 de purtări. Adică, înainte să cumpere articolul, să se întrebe dacă l-ar purta măcar de 30 de ori. Un alt sfat ar fi să verifice etichetele hainelor înainte să le cumpere, pentru că, în general, au certificarea trecută pe etichetă. Totul pentru protejarea mediului, dar și a buzunarelor. Cifrele arată că, în lume, sunt produse peste 80 de miliarde de piese vestimentare anual.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE