Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

După ravagiile făcute în SUA, "drogul zombie" a pătruns și în Europa și a provocat mai multe decese

Cercetătorii de la King's College din Londra au descoperit că xilazina, folosită la unele tranchilizante pentru animale, a pătruns, de câțiva ani, pe piața drogurilor din Europa, în special în Marea Britanie și a apărut "mascată" în dispozitive pentru vapat, precum și în pastile false de codeină și valium.

Dacă xilazina este amestecată cu fentanil, devine extrem de puternică și i se spune drogul zombie, sau "tranq dope".

Au existat deja 11 decese în Marea Britanie, din cauza drogului care provoacă ulcerații deschise, abcese, putrezește carnea și poate duce chiar la amputări.

Drogul zombie a pătruns în Europa

Administrația americană pentru controlul drogurilor a raportat, în ultimii ani, o serie de cazuri în care xilazina a fost amestecată cu acest opioid sintetic, fentanil, ceea ce a dus la "cea mai mortală amenințare legată de droguri" cu care s-a confruntat vreodată continentul american.

Cercetările au scos la iveală probe de xilazină colectate de la 16 persoane din Marea Britanie, dintre care și de la cele 11 care au murit. Aceste decese au fost înregistrate în intervalul decembrie 2022 - august 2023.

"Xilazina a pătruns deja pe piața ilegală a drogurilor din Marea Britanie, care nu se limitează doar la stocurile de heroină. Este nevoie de acțiuni urgente pentru a proteja atât persoanele care consumă heroină, cât și populația mai largă de persoane care consumă droguri cu efecte dăunătoare care provoacă boli acute și cronice", se arată în studiul respectiv, citat de Politico.

Combinația de xilazină și fentanil poate fi mortală

Combinația de xilazină și opioide, cum ar fi fentanil și heroină, la fel ca alte opioide, poate scădea ritmul respirației și ritmul cardiac la niveluri periculoase.

Pătrunderea drogului în Europa este în stadiu incipient și încă nu a provocat ravagiile pe scară largă observate în SUA. Moartea unui bărbat de 43 de ani din Marea Britanie, în mai 2022, a fost primul deces legat de consumul de xilazină care a avut loc în afara Americii de Nord, conform cercetărilor publicate anul trecut.

  • Un număr record de narcotice a pătruns și ieșit din Europa în ultimii ani și a "alimentat" bandele aflate în război, care au ajuns la niveluri de violență fără precedent, cu scopul de a controla o piață ilegală de droguri în valoare estimată de 30 de miliarde de euro pe an.

Experții în droguri din Uniunea Europeană au avertizat deja că xilazina devine din ce în ce mai comună în Europa de Est. Ea creează dependență.

Potrivit celui mai recent raport anual privind drogurile, făcut de Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA), publicat în iunie anul trecut, urme de xilazină au fost descoperite în 13% din seringile colectate în capitala Letoniei, Riga, în timp ce poliția din Estonia a început confiscarea acestui drog în 2022.

Noile opioide sunt extrem de puternice și sunt necesare doar cantități mici de substanță pentru a produce un număr mare de doze, expunând utilizatorii la riscul de otrăvire care le pune viața în pericol, după cum se arată în raportul despre droguri.

Caroline Copeland, autoarea principală a studiului, spune că factorii de decizie trebuie să ia măsuri urgent pentru prevenirea deceselor cauzate de xilazină în Europa. Ea spune că trebuie să existe anumite benzi de testare, la preț accesibil, iar furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie conștienți de faptul că ulcerațiile cronice ale pielii sunt un semnal al consumului intravenos de xilazină.

Coautorul studiului, Adam Holland, de la Universitatea din Bristol, a spus că amenințarea tot mai mare a xilazinei a întărit necesitatea de a analiza din nou legile punitive privind drogurile.

"Trebuie să extindem gama de intervenții pentru reducerea riscurilor persoanelor care consumă droguri, inclusiv prin centrele de control de droguri și de prevenire, pentru a le oferi oportunitățile de care au nevoie ca să rămână în siguranță", a spus Holland.

Xilazina este un tranchilizant puternic folosit de medicii veterinari la animalele de talie mare, pentru ameliorarea durerii și relaxarea mușchilor. Substanța este autorizată ca sedativ şi analgezic veterinar, din 1972, de către Agenţia Americană a Medicamentelor (FDA).

  • Utilizarea xilazinei pe piața drogurilor a fost descoperită pentru prima dată în Puerto Rico, la începutul anilor 2000.
  • Statistic, în SUA, o persoană moare la fiecare cinci minute, din cauza unei supradoze de droguri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE