Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apele reziduale arată ce droguri se consumă în România. Ectasy, ketamină și cocaină, găsite în probele prelevate de la stațiile de epurare

Consumul crescut de droguri în România se vede în apele reziduale. Agenția Antidrog a luat probe de la stația de epurare și a descoperit cocaină, ecstasy și ketamină - valori similare cu cele din metropole europene - ba chiar cantități de trei ori mai mari în cazul ketaminei - cel mai consumat drog în timpul săptămânii. Este primul studiu de acest fel, făcut în România.

Probele prelevate de la Stația de Epurare Glina au fost trimise la un laborator din Anvers, Belgia. Aici au fost analizate cantitățile de reziduuri din apele uzate, în ceea ce privește mai multe tipuri de substanțe ilegale. Rezultatele au arătat că în weekend cele mai folosite substanțe la nivelul municipiului București sunt cocaina și ecstasy:

Cea mai mare cantitate de reziduuri a fost în cazul cocainei, urmată de ecstasy. Media reziduurilor, în cazul cocainei, a fost de 183mg la 1.000 de locuitori, față de media UE: 285mg, iar în cazul MDMA sau Ecstasy: 18 mg la o mie de locuitori, față de media europeană: 21mg, deci, valori destul de similare.

Ramona Dabija – șefa Agenției Antidrog: Se merge pe indicatorii europeni, cei care sunt aplicați și în celelalte 100 de orașe europene care fac parte din studiu. Pentru cocaină și MDMA rezultatele indică un consum ridicat în weekend, ceea ce înseamnă că indică specialiștilor că este un consum recreațional.

Cantități de trei ori mai mari de ketamină, în timpul săptămânii

În timpul săptămânii, în schimb, analizele arată cantități de trei ori mai mari de ketamină în apele uzate, față de media altor orașe din Occident.

Radu Tincu – medic Medic Primar ATI și șeful Secției Clinice de Toxicologie din Spitalul de Urgență Floreasca din București: Ketamina este o substanță care este folosită în anestezie. Este rar folosită ca drog de sine stătător. Cel mai frecvent este asociată cu alte substanțe. Au fost, de-a lungul timpului, identificate multiple alte droguri care erau augmentate cu ketamină, cum ar fi spre exemplu topirea marijuanei cu ketamină sau utilizarea ei alături de alte droguri stimulatoare ale sistemului nervos central.

Rapoartele oficiale privind prevalența consumului de substanțe ilegale în România arată că cel mai consumat drog este canabisul. Analiza apelor reziduale nu a urmărit existența urmelor de canabis, folosirea acestui tip de drog fiind permisă în anumite țări europene.

Ramona Dabija – șefa Agenției Antidrog: S-a respectat metodologia europeană, au fost urmăriți anumiți indicatori, aplicată o anumită metodologie dimineața, timp de o săptămână, factori corectori, am informat facultatea din Anvers de influențarea de către unitățile medicale din zona fabricilor de medicamente și s-au eliminat posibilitățile acestor factori externi, care ar fi putut influența rezultatele acestui studiu - abia apoi a fost împărțită cantitatea la mia de locuitori.

Radu Tincu – medic Medic Primar ATI: Însă ce trebuie să știm este că toate drogurile pot să determine dependență, pentru că discutăm de o dependență psihică. Ne simțim bine, avem o stare psihică bună, avem o stare de high și ne dorim ca și în zilele următoare să experimentăm această tăiere frumoasă pe care drogurile au indus-o. De aici, până să apară dependența fizică, apare această atracție psihică pe care drogul respectiv o creează.

Din ce în ce mai mulți copii și adolescenți sunt internați, din cauza drogurilor. La Spitalul Obregia din Capitală, numărul pacienților minori dependenți de stupefiante a crescut cu 70% anul trecut, față de 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE