Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Număr record de consumatori minori. Medic la Spitalul Obregia: Am avut un pacient de 11 ani, consumator de canabis

Din ce în ce mai mulți adolescenți sunt internați din cauza drogurilor. La Spitalul Obregia din Capitală, numărul pacienților minori dependenți de stupefiante a crescut cu 70% anul trecut, față de 2022. În lipsa unor centre medicale specializate, micii pacienți sunt internați alături de copiii cu boli mintal.

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie sunt îngrijorați și de numărul record de minori cu adicții, dar și de vârsta din ce în ce mai scăzută de consum: cel mai mic pacient a avut doar 11 ani.

Anul trecut, la Spitalul Obregia din Capitală au fost internați peste 300 de copii consumatori de droguri, față de 180 în 2022 și de aproape cinci ori mai mulți, față de anul 2021.

Raluca Grozăvescu - medic specialist psihiatrie pediatrică: Sunt și pacienți care vin în sevraj, nu doar intoxicație acută. În sevraj manifestările psihice foarte frecvente sunt tristețea, anxietatea, simt nevoia uneori să-și facă rău. Multora li se exacerbează ideea de suicid, uneori sunt în pericol și este nevoie de această spitalizare.

Medicul Raluca Grozăvescu lucrează cu pacienți minori de peste 20 de ani. Spune că este îngrijorată de vârsta din ce în ce mai fragedă de la care pacienții care ajung în secție încep consumul de stupefiante.

Raluca Grozăvescu - medic specialist psihiatrie pediatrică: Vârsta cea mai fragedă în 2023 a fost de 11 ani. Canabis, la petreceri, se duc în parc, sunt mulți care consumă acasă, când sunt plecați părinții. Cel mai frecvent prima experiență apare la petreceri în cluburi.

Copiii consumatori nu stau internați mai mult de două săptămâni

În acest timp primesc tratament medical și consiliere psihologică.            

După externare, adolescenții care au probleme cu drogurile ar trebui să ajungă în centre postcură, adică să stea câteva luni în acele medii care să îi ajută să trăiască fără droguri. Doar că în România nu există astfel de centre, nici private, nici de stat. De altfel, o treime dintre adolescenții internați la Obregia revin în clinică.

Cel mai consumat drog printre pacienții care au fost internați la Spitalul Obregia este canabisul, urmat de amfetamine, etnobotanice și chiar cocaină.

Cătălin Țone - expert antidrog: Din păcate, prețurile drogurilor, substanțelor potente și stimulante au scăzut mult, au apărut substanțe care se fac repede, cu putini precursori, 7 și 12 lei, deci banii de un sandvici. Supravegherea e greu de realizat.

Adolescenții se orientează către droguri ieftine care creează un efect stupefiant puternic.

Medicii îi sfătuiesc pe părinți să fie atenți la comportamentul copiilor

Raluca Grozăvescu - medic specialist psihiatrie pediatrică: Să fie atenți la copiii și adolescenții lor și să observe orice schimbare - ochii mai roșii, pupile dilatate, că le tremură mâinile, convingeri că adolescentul e mai rebel. Dacă adolescentul are o perioadă în care se ceartă mai mult cu tine, se teme mai tare, vine mai târziu, pleacă de acasă, trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu el și să fie anumite semnale de alarmă la care sa reacționăm.

Medicii le recomandă părinților să își testeze copiii antidrog, în cazul în care observă un comportament suspect. Testările se fac atât la Spitalul de Psihiatrie, cât și la Secțiile de Pediatrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE